Sari la conținut

Companiile de medicamente amenință cu sute de disponibilizări 

FOTO: MEDIAFAX

Asociațoa acuză că regimul fiscal al ultimilor ani este „nesustenabil şi discriminator” și a afectat puternic operaţiunile industriale ale companiilor membre APMGR. „Peste 200 de angajaţi vor fi disponibilizaţi până la finalul anului 2014. Această tendinţă va continuă şi în anii următori, dacă nu se iau măsuri concrete pentru îndepărtarea barierelor de acces şi a barierelor investiţionale impuse producătorilor de medicamente generice”. se arată într-un comunicat.

„Autorităţile ar trebui să fie conştiente că industria locală nu este doar un furnizor de medicamente, ci şi un angajator strategic, care oferă locuri de muncă înalt calificate şi un contributor important la creşterea economică, în mod special prin creşterea potenţialului de export al industriei", a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv APMGR.

Companiile membre APMGR au o contribuţie importantă la economia reală. Activităţile lor asigura 8.000 de locuri de muncă în România şi contribuie, prin impozite directe şi indirecte, cu cca. 1,5% la PIB-ul României, precizează asociația.

Începând cu 2011, când a fost introdusă taxa clawback în actuală formulă de calcul, au dispărut de pe piaţă 1.332 de medicamente. Mai mult de jumătate din aceste medicamente dispărute (888 în total) erau medicamente cu preţ mai mic de 50 RON, iar 45% erau fabricate în România. Prin dispariţia acestora şi utilizarea variantelor mai scumpe sistemul public, dar mai ales pacienţii, trebuie să plătească mai mult pentru acelaşi tratament. „Dispariţia medicamentelor generice, accesibile că preţ, are efecte grave pentru cele mai vulnerabile categorii sociale, dar afectează puternic şi economia românească, prin diminuarea producţiei locale”, a adăugat Laurenţiu Mihai.

În acest context, APMGR solicită autorităţilor să adopte de urgenţă o serie de măsuri care să faciliteze accesul pe piaţă al medicamentelor generice şi să înlăture barierele care blochează investiţiile în producţia locală. 

Companiile membre APMGR au capacități de producție în București, Baia Mare, Cluj Napoca, Târgu Mureș și Timișoara, unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice și antialergice, până la produse oncologice de înaltă clasă.