Sari la conținut

Criză de vaccin tetravalent la medicii de familie

Vaccinul se administrează copiilor în vârstă de şase ani pentru mai multe boli, printre care tetanos şi poliomielită.

Medicii de familie spun că nu au mai avut în cabinete vaccinul tetravalent de la 1 aprilie. Vaccinul se administrează împotriva difteriei, a tetanosului, a tusei convulsive şi poliomielitei.

Conform noii scheme de vaccinare a Ministerului Sănătăţii, vaccinul se face copiilor în vârstă de şase ani. Medicii de familie se plâng că le este greu să anunţe toţi părinţii şi să le spună de necesitatea acestui vaccin.

Potrivit acestora, era mult mai uşor înainte, când vaccinarea se făcea la medicul şcolar, având în vedere că acesta informa şi părinţii. Ministerul Sănătăţii a anunţat direcţiile de sănătate publică încă de la 1 aprilie că schema de vaccinare naţională se modifică şi că imunizarea se transferă din reţeaua de medicină şcolară la medicul de familie.

În cabinetele medicilor de familie, însă, vaccinul tetravalent, cel care se administrează copiilor în vârstă de 6 ani lipseşte cu desăvârşire.

Medicii spun că nu l-au avut niciodată, de la 1 aprilie şi până acum. Tot medicii spun că le este mai greu să anunţe toţi părinţii de necesitatea acestui vaccin pentru că era mult mai uşor înainte, la medicul şcolar - la clasă se putea discuta cu toţi copiii şi implicit să fie anunţaţi părinţii.

Vaccinul tetravalent este vaccinul împotriva difteriei, a tetanosului, a tusei convulsive şi împotriva poliomielitei şi se administrează conform noii scheme de vaccinare copiilor în vârstă de 6 ani.