Eugen Nicolăescu: În acest an Institutul Cantacuzino va produce vaccin antigripal românesc

Data publicării:
Eugen Nicolaescu 5513418-Mediafax Foto-Andreea Alexandru-3

„Ieri (miercuri - n.r.) au fost aprobate în Guvern două acte normative foarte importante, una vizând reluarea activităţii Institutului Cantacuzino, iar a doua a Societăţii Antibiotice Iaşi. Indiferent cum voi fi interpretat, vreau să mulţumesc Guvernului pentru redeschiderea Institutului Cantacuzino, aceasta fiind prevăzută chiar în programul de guvernare”, a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit MEDIAFAX.

Eugen Nicolăescu a spus că Institutul Cantacuzino devine, prin noua hotărâre de Guvern, serviciu de interes economic general şi va primi din fondul de rezervă al Guvernului 10 milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensaţie financiară din partea statului.

În acest context, ministrul Sănătăţii a precizat că s-a ocupat personal de reluarea activităţii institutului şi a discutat cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor pentru ca producţia de vaccin antigripal să poată fi reluată în acest sezon.

„Am vrea să asigurăm în acest an vaccinarea populaţiei la risc cu vaccin românesc. Este pentru prima dată în România când unei instituţii i se acordă statut de interes economic general”, a mai spus Nicolăescu.

Ministrul a precizat că odată cu reluarea activităţii Institutului Cantacuzino vor fi reduse şi costurile necesare pentru achiziţia acestuia din import. Prin utilizarea vaccinului produs în România, preţurile vor fi de 2,5 ori mai mici decât prin achiziţia lui din import.

Ministerul Sănătăţii vizează, după reluarea capacităţii maxime de producţie a Institutului Cantacuzino, să înceapă şi fabricarea vaccinului BCG şi a cantastimului.

„Atunci când institutul va obţine acreditări pentru toate liniile de fabricaţie putem gândi ca institutul să-şi exporte anumite produse”, a mai spus Nicolăescu.

Hotărârea aprobată de Guvern prevede că Institutul Cantacuzino va primi zece milioane de lei din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2013, şi va coordona serviciul de interes economic general pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei, generată de epidemii şi pandemii.

Citiți și:

Institutul Cantacuzino nu mai poate produce vaccin pentru încă un an

Ministerul Sănătății a cerut bani de la Guvern pentru reluarea producției de vaccin la Cantacuzino

Criză de vaccin antitetanos. Medicii spun că nu sunt vaccinuri, Ministerul nu vede criza

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri