Sari la conținut

EXCLUSIV Digi24. Un control al MS arată că, din 80 de spitale, doar într-unul pacienţii aduc medicamente de acasă. Situaţia este contrazisă de un sondaj de opinie făcut tot de minister

Un reportaj Digi24 demonstrează că sunt probleme serioase şi acolo unde inspectorii ministerului spun că nu există nereguli. Spre deosebire de inspectori însă, reporterii Digi24 s-au dus neanunţaţi şi cu o cameră ascunsă.

Un mare spital de urgenţă din Bucureşti. A ieşit perfect în urma controlului de la Ministerul Sănătăţii. Nu sunt probleme nici cu internările, nici cu fişele de observaţie şi nici pacienţii nu vin cu medicamente de acasă. Realitatea de pe holurile spitalului este cu totul alta.

Eu am cumpărat când am fost internat. Medicamente de la farmacie mi le-a luat sora mea, am venit, mi le-au făcut. Milioane de lei am dat. Dar niciun ban înapoi”, spune un pacient.

De altfel, pe nicăieri prin spital nu sunt afişate drepturile pacienţilor şi nici cum şi-ar putea recupera cheltuielile. Iar la biroul de internări, angajatele spitalului nu ştiu nimic.

„Reporter: Aveţi idee cum se poate face să îşi iei banii înapoi pe medicamentele aduse?

Cadru medical: Pe ce secţie?

Reporter: La cardiologie.

Cadru medical: Întrebaţi acolo, poate au mai avut cazuri şi ştiu”.

În schimb, la Ministerul Sănătăţii se ştie că doar la Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc pacienţii vin cu medicamentele de acasă. Asta, după un control care a durat două luni şi a fost făcut în 77 de spitale din ţară

„Este jenant. Pot să spun că este o minciună. În mai toate spitalele pacientul plăteşte medicamente, investigaţii paraclinice, dispozitive medicale”, declară Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.

În spitalele care nu au fost supuse controlului, situaţia este şi mai dezastruoasă.

„Au mai fost şi situaţii când nu au avut la farmacie şi am adus de acasă ca să poate să continue medicamentaţia. Sunt gândaci, ca peste tot, ca în toate spitalele dar medicii sunt super”, afirmă un pacient.

Paradoxal, tot Ministerul Sănătăţii este cel care a făcut cu bani europeni un sondaj de opinie care arată o situaţie complet diferită faţă de ce au arătat controalele. 56 la sută dintre români au fost nevoiţi să îşi aducă medicamente şi materiale sanitare când au fost internaţi.

„În momentul de faţă nu există registre în care să fie trecute informaţii sau date legate de pacienţi care aduc de acasă medicamente sau care suportă cheltuielile cu materialele sanitare”, susţine Ioana Ardelean Vasiliu, expert în corupţie.

De altfel, procedurile pentru recuperarea cheltuielilor sunt complicate. Un pacient trebuie să obţină o scrisoare de la şeful de secţie care să admită faptul că nu are medicamente şi apoi să facă o cerere de returnare a cheltuielilor la conducerea spitalului. Evident, sunt puţini pacieni care reuşesc să treacă de această birocraţie, aşa că rămân cu banii daţi din buzunar.

(Reportaj realizat de jurnalistul Digi24 Valentin Popescu)