Experiment Digi24. O echipă de control nu va putea sta mai mult de 40 de minute într-un spital

Data publicării:
medic documente spital

Ca înaintea fiecărui control anunţat, se face curăţenie generală. Holurile Spitalului Judeţean din Craiova au fost spălate temeinic, iar acum gresia străluceşte. În depozit, cutiile cu medicamente au fost aranjate riguros, iar actele au fost pregătite pentru control. Mai trebuie doar să sosească inspectorii.

„Chiar am avut o discuţie cu DSP să mergem pe secţiile pe pediatrie, neonatologie, chirurgie pediatrică şi blocul operator obstetrică-ginecologie şi sălile de naştere”, a spus Bogdan Fănuţă, directorul Spitalului Judeţean Craiova.

În schimb, la Iaşi, directorul ştie deja că echipa de control nu va avea mult de lucru.

„Din punctul nostru de vedere nu sunt probleme în spital”, a susținut Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie „Sfânta Maria”.

Pacienţii sunt însă de altă părere.

„Ne mai trimite să mai cumpărăm, zice că nu au”, a spus unul dintre pacienți.

Trebuie să cumpere pentru perfuzii, medicamentele pentru copii. Nu mi se pare normal. Odată ce plătim asigurări tot, mi se pare ceva ieşit din comun”, a spus un alt pacient.

La Bucureşti, echipa de inspectori va avea cel mai mult de muncă, deoarece trebuie să inspecteze în jur de 60 de unităţi sanitare, iar la Direcţia de Sănătate Publică, direcţia de control are doar opt oameni.

Ministerul sănătății va face acest control pe repede înainte. Inspectorii vor trebui să verifice banii pe care i-a primit spitalul, dar și stocurile de medicamente. În alt birou se vor uita pe actele privind achizițiile și vor merge pe secții să vadă dacă funcționează aparatura medicală. În total sunt 60 de spitale în Bucuresti, deci o echipă de control nu va putea sta mai mult de 40 de minute într-un spital, asta deoarece echipele de control au numai 5 zile la dispoziție.

Chiar şi fără acest control, ministrul sănătăţii cunoaşte situaţia din spitale. Digi24 a prezentat săptămâna trecută mai multe rapoarte ale unor controale efectuate anul trecut care scoteau în evidenţă lipsurile din spitale. Aceste rapoarte au fost ţinute într-un sertar din minister şi nu s-a luat nicio măsură pentru îmbunătăţirea situaţiei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri