Sari la conținut

Inimă nouă pentru un bărbat de 24 de ani 

Era 7 dimineaţa când medicii îşi trăgeau mănuşile de latex pe mâini, pentru a-l pregăti pe tânărul de 24 de ani din Vaslui pentru operaţie. Trei ore mai târziu, inima a sosit într-un recipient special. Un avion militar a făcut transportul de la Iaşi la Târgu Mureş. În urmă cu un an şi jumătate, o pneumonie agravată i-a distrus, tânărului, muşchiul cordului. Fără o inimă nouă, n-ar mai fi rezistat mult.

Prof. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara Mureş: „Este un pacient aflat într-un stadiu avansat de insuficienţă cardiacă şi care s-a agravat în ultima perioadă, mai precis în ultimele săptămâni fiind în momentul acesta practic la capătul resurselor biologice”.

Opt ore a durat complicata intervenţie chirurgicală. A fost un succes. După o recuperare ce va dura trei săptămâni, tânărul pacient va putea să-şi reia viaţa normală.

Pavel Morar, medic anestezist: „A fost o intervenţie fără evenimente, un pacient tânăr, destul de târât altfel. Aşteptăm o evoluţie fără complicaţii majore, dar asta rămâne de văzut în zilele următoare”.

Tânărul căruia medicii i-au salvat astăzi viaţa provine dintr-o familie săracă, dintr-un sat din Vaslui. Rudele au vândut mai tot ce au avut pentru a-l putea ajuta cu tratamentele. Şansa sa a fost drama unei alte familii. Rudele unui bărbat de 44 de ani din Neamţ au fost de acord să salveze alte vieţi, când pentru cel drag lor nu s-a mai putut face nimic.

Dr. Raluca Neagu Movilă, coordonator al Programului regional de transplant: „Este un donator de 44 de ani din județul Neamț, cu hemoragie cerebrală masivă. Era un mare hipertensiv, de la care s-au prelevat ficatul, rinichii și corneea, și, după foartă multă vreme, cordul”.

Pe listele medicilor, alţi 100 de pacienţi aşteaptă un transplant de inimă. 27 dintre cazuri sunt critice.

Prof. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara Mureş: „Numărul acestor intervenţii este destul de redus în primul rând din cauza unui număr redus de donatori”.

În cei 20 de ani de activitate, la Institutul din Târgu Mureş s-au făcut 55 de transplanturi de inimă. În 2016, cel de astăzi este primul.