Malformații cardiace fetale. Anomalii care se pot depista din primul trimestru de sarcină

Data publicării:
2802malformatii-52014

Malformațiile cardiace sunt cele mai frecvente malformații congenitale. Doctorul Marius Vicea Calomfirescu a explicat, la Digimatinal, cum se depistează și ce soluții există în aceste cazuri.

„Malformațiile congenitale reprezintă anomalii structurale sau defecte de dezvoltare ale nou-născutului. Malformațiile cardiovasculare fetale se referă la malformațiile inimii și ale marilor vase de sânge. Cel mai frecvent, aceste anomalii nu au cauză depistabilă, dar unele boli materne, cum ar fi diabetul, pot determina aceste probleme. S-a observat, de asemenea, o frecvență crescută după tehnicile de fertilizare in vitro.

În fiecare trimestru al sarcinii există o perioadă optimă pentru a face unele teste specifice depistării anomaliilor cardiace fetale. În primul trimestru se face morfologia de la 12-13 săptămâni, combinată cu analizele de sânge dublu test. Împreună, dau rezultate foarte bune. Mai este ecografia de anomalii de trimestrul doi, la 22-23 de săptămâni, în care pot fi observate până la 80 la sută dintre aceste anomalii”, a spus medicul Marius Vicea Calomfirescu.

Malformațiile cardiace sunt cele mai frecvente malformații congenitale la om (aproape 40% din total) cu o incidență de 5-10 la mia de nou-născuți. Anomaliile cardiace sunt pe primele locuri ca și cauză de mortalitate perinatală în țările civilizate. În România, pe primul loc sunt infecțiile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri