Ministerul Sănătății a cerut bani de la Guvern pentru reluarea producției de vaccin la Cantacuzino

Data publicării:
vaccin mediafax-7

Din 2010, pe poarta Institutului Cantacuzino n-a mai ieşit niciun vaccin, în afară de cel anti-gripal. De la începutul anului trecut, nici acesta nu se mai produce. Ministerul Sănătăţii a venit acum cu un plan de repornire a producţiei. Numai că specialiştii consideră că este prea târziu, pentru ca România să aibă anul acesta vaccin antigripal autohton.

„Cam în această lună producătorii se apucă şi fac vaccinurile. Au nevoie de o perioadă, producţia de masă începe în luna mai. Este ultima perioadă în care se mai poate face ceva”, afirmă Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România.

Pentru repornirea Institutului Cantacuzino este nevoie de mai multe aprobări. De la autorizaţia de fabricaţie, până la cea de punere pe piaţă, fără de care niciun vaccin produs nu poate ajunge la medici şi pacienţi. Însă niciun reprezentant al Institutului nu a cerut până acum aceste aprobări.

„Se inspectează localul, se inspectează laboratoarele, personalul, toate documentele”, spune Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Asta era situaţia acum două luni şi aşa a rămas.

„În prezent, Institutul se află tot în curs de reorganizare; în momentul finalizării acesteia, urmează să se înainteze o solicitare de inspecţie din partea ANMDM. În funcţie de rezultatele acesteia, Institutului i se poate acorda certificatul de bună practică de fabricaţie, necesar reluării fabricaţiei. ANMDM nu a primit încă o astfel de solicitare”, se arată într-un raport al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Deşi nu a obţinut încă nicio aprobare pentru a relua producţie, conducerea institutului are încredere în planurile şefilor din Ministerul Sănătăţii.

„Procesul efectiv durează între patru şi şase luni, în funcţie de ce cantitate de vaccin este necesară de a fi produsă”, susține Radu Iordăchel, directorul Institutului Cantacuzin.

Anul trecut, Institutul Cantacuzino a fost nevoit să distrugă o parte din vaccinul antigripal produs, după ce s-a constatat că mai multe doze nu mai erau eficiente. Pentru că nu mai avem producţie autohtonă, românii plătesc dublu pentru un asemenea ser.

În 2011, statul a cheltuit în jur de șase milioane de lei pentru 750.000 de doze. În 2012, când a importat vaccinul antigripal, nota de plată a fost de 12 milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri