Sari la conținut

Organe pentru transplant, transportate cu avioane de linie

Trei ore. Atât rezistă o inimă prelevată. Dacă nu ajunge la timp la pacientul primitor, toate eforturile sunt compromise. Medicii care se ocupă de prelevare fac mereu efortul de a găsi un mijloc de transport pentru ca inima să ajungă la un bolnav aflat la limita supravieţuirii.

Radu Zamfir, medic chirurg, Institutul Clinic Fundeni: În Bucureşti e mai simplu, mergem cu salvarea. În alte oraşe, în funcţie de mai multe condiţii, de mai mulţi parametri, sunt folosite diverse mijloace de transport, tot pornind cu salvarea, avion, elicopter, ce-avem la dispoziţie.

Avionul de care se folosea Agenţia Naţională de Transplant pentru transportul organelor s-a prabuşit, în ianuarie 2014, în Munţii Apuseni. De atunci, de cele mai multe ori, ajutorul a venit prin intermediul zborurilor de linie, mai precis prin compania TAROM.

Victor Zota, coordonatorul Programului Naţional de Transplant: Sunt deosebit de înţelegători, reuşesc să cumpăr bilete last-minute şi cu câteva minute înainte de decolarea curselor. Au acceptat până la urmă şi recipientele în care noi transportăm organele, să nu ajungă pe undeva pe la cală sau, Doamne Ferește, într-o zonă în care ar putea fi agresat de turbulenţe.

Despre greutăţile pe care le întâmpină la transportarea organelor prelevate vorbesc şi medicii din ţară.

Dan Luscalov, coordonator transplant, ICUTR Cluj-Napoca: Am avut şi iarna asta o situaţie când am avut o prelevare la Oradea. Avionul de Bucureşti nu a putut să aterizeze la Oradea, a aterizat la Satu Mare. A trebuit să le dăm ambulanţă să se ducă la Oradea, pacientul era foarte instabil.

Aeronavele SMURD nu sunt mereu disponibile din cauza condiţiilor meteo sau pentru că au propriile urgenţe.

Radu Deac vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant: Sunt din ce în ce mai puţin disponibile. Atâta timp cât nu le putem folosi, în măsura în care am dori să le folosim, prejudiciem viabilitatea organului, pentru că depăşeşte timpul.

Potrivit coordonatorului Programului Naţional de Transplant, anul trecut au avut loc peste 100 de zboruri cu organe transplantabile. În 20 de situaţii, misiunile medicale au fost efectuate de aeronave SMURD, iar două zboruri au fost făcute cu avioane ale Ministerului Apărării Naţionale. 


Pe aceeași temă