Sari la conținut

Parodontoza, tratată cu laserul

Parodontoza este o boală gravă a ţesuturilor gingivale şi se manifestă prin distrugerea osului care susţine dintele. În stadii incipiente, tratamentul poate fi un simplu detartraj. Dacă boala a avansat, medicii recomandă curăţarea în profunzime a tartrului şi a plăcii bacteriene, care se poate face fie chirurgical, printr-o tehnică numită chiuretaj, fie cu laserul. 

Doctor Claudiu Lupaşcu, medic specialist în implantologie şi parodontologie explică procedura: „Se introduce fibra optică a laserului în şanţul gingival şi în punga parodontală şi, cu mişcări fine şi repetate, se conduce pe suprafeţele pungilor parodontale. În felul acesta se obţine o sterilizare a zonei. Ulterior se curăţă tartrul profund de pe rădăcinile dentare”.

Se adaugă apoi un produs biologic care va stimula refacerea osoasă şi reataşarea gingiei de dinte. Întreaga intervenţie durează 45 de minute, sângerările sunt reduse, iar recuperarea este mult mai rapidă decât în cazul chiuretajului.

„Pacienţii pot pleca după intervenţie să îşi vadă de treburile zilnice. Refacerea este foarte uşoară: câteva zile clătit cu apă de gură, nu este nimic deosebit”, spune stomatologul Claudiu Lupaşcu.

Un alt avantaj al intervenţiei cu laser în comparaţie cu tratamentul clasic este preţul.

Costurile sunt uşor mai mici decât cele din terapia parodontală clasică chirurgicală, deoarece elimină, de cele mai multe ori, necesitatea adiţiei unor materiale de refacere a ţesuturilor pierdute, pentru că laserul stimulează organismul să se refacă singur”, mai spune Claudiu Lupaşcu.

După această intervenţie, igiena corespunzătoare este foarte importantă. De asemenea, prezentarea la cabinetul stomatologic de câteva ori pe an este obligatorie.