Sari la conținut

Patru programe noi, lansate mâine de Ministerul Sănătăţii

 

Începând de miercuri, va fi finanţat din bugetul Ministerului Sănătăţii (MS) programul naţional pentru hemoragii digestive superioare, care include consumabile pentru intervenţii endoscopice de urgenţă, pentru icter mecanic neoplazic şi achiziţii de stenturi pentru tratamentul endoscopic, notează Mediafax.

Un alt nou program care va fi finanţat de MS îi vizează pe pacienţii cu neoplasme esofagiene, pentru care va fi suportată achiziţia protezelor esofagiene. Tot de miercuri va intra în vigoare şi programul de chirurgie endovasculară periferică, pentru care Ministerul Sănătăţii va finanţa achiziţia de materiale consumabile specifice pentru tratamentul endovascular, minim-invaziv, astfel încât în cazul pacienţilor cu astfel de afecţiuni să fie evitate intervenţille chirurgicale deschise.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, bugetul pe 2015 alocat până în prezent pentru toate acţiunile prioritare este de 235 de milioane de lei, iar aceste noi programe vin în completarea celor cinci acţiuni prioritare lansate în 2014 tot pentru pacienţii spitalizaţi în stare gravă.

De asemenea, de miercuri va intra în vigoare noul catalog naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţă (CANAMED), în condiţiile în care existau peste 100 de medicamente în vechiul catalog care nu au fost niciodată comercializate.

Odată cu intrarea în vigoare a noului CANAMED, preţul medicamentelor va scădea cu până la 20 la sută.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, anunţa că de la 1 iulie România va avea cel mai mic preţ european la medicamente, susţinând că toată procedura de reducere a preţurilor a fost finalizată, fiind purtate discuţii atât cu CE şi FMI, cât şi cu producătorii şi distribuitorii de medicamente.

Pe aceeași temă