Sari la conținut

Pericolul din caramel, colorantul adăugat în bere brună, pâine neagră, biscuiţi, gemuri sau chiar oţet

Caramelul a stârnit o controversă dulce-amară la nivel mondial în anul 2007. Cercetătorii americani au făcut atunci experimente pe şoareci: i-au expus la doze foarte mari de caramel, iar unii dintre ei au dezvoltat tumori.

„Caramelul este toxic printr-un produs care se formează şi anume 4-Metilimidazol, acesta fiind cel care are implicaţii în cancerul pulmonar, în cancerul de tiroidă şi cancerul sangvin şi limfatic”, explică r. Lucica Grigorascu, medic primar endocrinolog.

Deşi Comisia Europeană a catalogat caramelul drept colorant natural, în fabricarea lui se folosesc diferite tipuri de sulfiţi sau amoniac.

Colorantul alimentar caramel este de 4 tipuri, este clasificat a b c d, sunt substanţe cu structură asemănătoare care conferă alimentelor culoarea de la gălbui închis spre maro”, precizează dr. Luana Sahian.

Iar dacă facem doar un scurt inventar al alimentelor care conţin caramel vom observa că este destul de greu să-l evităm. Se află în băuturi carbogazoase, produse de patiserie, ciocolată, gemuri, chipsuri, tot felul de sosuri, pâinea neagră, biscuiţi. Whiskey, lichiorul, berea brună, de asemenea oţetul, pot fi colorate cu caramel.

„Există zaharuri naturale. De ce am vrea să îl alegem pe el? Pentru că în afară de carbohidraţi puri nu avem niciun fel de alte...poate să existe urme de minerale, urme de vitamine, dar sunt doar urme”, afirmă dr. Emanuela Soare.

Cu ce puteţi înlocui caramelul dacă vreţi să pregătiţi deserturi sănătoase, dar şi care este procedeul prin care se obţine această substanţă, aflaţi din reportajul VIDEO.