Sari la conținut

Peste 12% dintre români suferă la un moment dat de depresie

Depresia este o afecţiune medicală serioasă care influenţează negativ starea, gândirea şi comportamentul. Are manifestări diverse, dar cele mai frecvente sunt un sentiment profund de tristeţe şi pierderea interesului faţă de orice fel de activităţi.

Simptomele depresiei sunt: sentimentul pregnant de neajutorare şi lipsa oricărei speranţe, tulburări ale somnului (insomnii sau reprize prelungite de somn), izolare şi retragere din activităţile sociale, pierderea interesului pentru hobby-uri, dificultăţi de concentrare şi de îndeplinire a sarcinilor, atitudine negativă către propria persoană (sentimentul de dezgust de sine), scăderea motivaţiei intrinseci, sentimente de culpabilitate, stare de oboseală cronică, variaţii ale greutăţii corporale (prin modificarea apetitului - cel afectat mănâncă în exces sau foarte puţin spre deloc), scăderea rezistenţei sistemului imunitar, gânduri negre care pot merge până la declanşarea unor tentative suicidare.

Depresia poate fi cauzată de o combinaţie de factori genetici, biologici, psihologici sau de mediu, ca de exemplu: predispoziţie genetică dată de antecedente de acest tip, o despărţire, o pierdere sau doliu, pierderea locului de muncă, traume psihologice sau evenimente extrem de stresante, stare de burn-out prelungit, pierderea unui părinte sau divorţul părinţilor (în cazul copiilor şi adolescenţilor), boli cronice şi afecţiuni endocrine, alte tulburări psihice în faza de remisiune.

Depresia poate să apară din copilărie sau adolescenţă. De altfel, 50% dintre tulburările psihice îşi au debutul înainte de vârsta de 18 ani.

10% dintre europeni (aproximativ 50 de milioane) suferă, la un moment dat în viaţă, de tulburări mintale.

Anual, în Europa, una din 15 persoane trece printr-o depresie majoră. Dacă luăm în calcul anxietatea şi toate formele depresiei, este vorba despre patru din 15 persoane.

Peste 12% dintre români suferă la un moment dat în viaţă un episod depresiv. Costurile depresiei au ajuns în România la 1% din PIB. Costurile directe sunt cele legate de spitalizare, medicaţie, servicii de psihiatrie şi psihoterapie, servicii sociale. Costurile indirecte sunt legate de scăderea productivităţii la locul de muncă, concedii medicale, pensii pe caz de boală, absenteism, şomaj de lungă durată.

Conform OMS, până în 2030, depresia va fi cea mai importantă problemă de sănătate la nivel mondial, care va avea un impact negativ atât social, cât şi economic.

Ziua Internaţională Anti-Depresie

„Mulţi dintre cei afectaţi suferă ani de zile în tăcere, din teama de a fi judecaţi şi criticaţi. Iar depresia nu este o tulburare ruşinoasă, ci una foarte comună, care ne poate afecta indiferent de mediul din care provenim, indiferent de meseria pe care o avem sau de studiile absolvite. Vedem acest lucru foarte clar când ne uitam la statistici”, spune Mădălina Lincă, psiholog clinician şi psihoterapeut.

Depresia, chiar şi într-o formă severă, poate fi tratată. Cu cât se începe tratamentul mai devreme, cu atât acesta va fi mai eficient. Tot ce trebuie să facă persoana afectată de depresie pentru a începe calea către mai bine este să ceară ajutor, să meargă să vorbească cu cineva avizat, mai spune medicul.

În primul rând, trebuie să acţioneze din fazele incipiente ale bolii. Primul pas este acela de a vorbi cu cineva avizat despre lucrurile care îl framântă. Apoi, urmează parcurgerea tratamentului recomandat de specialist”, afirmă Mădălina Lincă.

Un factor esenţial în recuperare este susţinerea din partea celor apropiaţi: este nevoie de o atitudine suportivă, caldă, empatică, de tratare a persoanei respective cu răbdare, înţelegere şi responsabilitate. Cei care suferă de depresie trebuie să continue activităţile care le fac plăcere - ieşiri cu prietenii, plimbări. E recomandat să se evite critica la adresa persoanei afectate de depresie şi să se evite aducerea în discuţie a unor evenimente dureroase din trecut.

Apropiaţii unei persoane care suferă de depresie nu ar trebui sa încerce să facă pe terapeutul pentru persoana deprimată sau să "forţeze" persoana să iasă din depresie. E posibil ca percepţia individuală să fie umbrită de propriile trăiri în relaţie cu cel afectat de depresie şi să piardă din obiectivitate.