Sari la conținut

Piramida alimentară. Ce trebuie să conțină meniul zilnic pentru o dietă sănătoasă

Pentru ca fiecare dintre noi să înțeleagă mai ușor ce alimente ar trebui să compună meniul zilnic, specialiștii ne recomandă să consultăm așa numita piramidă alimentară.

Piramida clasică alimentară are la bază, pe treapta de jos, categoria de cereale: este important ca acestea să fie integrale, pentru a le consuma în mod sănătos în cantități mari,” explică dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.

Cerealele ar trebui să reprezinte circa 40 % din alimentația noastră, în timp ce fructele și legumele, 35% din farfuria zilnică.

Următoarele sunt lactatele și produsele bogate în proteine, carne, pește, ouă și leguminoase, boabe, semințe oleaginoase,” mai spune dr. Catrinel Macovei.

Mai exact ar trebui să consumăm carne și lactate de 2 ori pe zi. În total, acestea nu trebuie să depășească 25 - 30% din alimentația noastră. În vârful piramidei, se află dulciurile rafinate care ar trebui consumate doar ocazional, deoarece vin cu un aport ridicat de calorii și nicio substanță nutritivă. În cazul în care dulciurile, carnea și grăsimile sunt la baza alimentației, cum adesea se întâmplă, medicii avertizează asupra riscurilor.

Pot declanșa anumite deficiențe nutriționale, de multe ori slăbiciune. Încetul cu încetul avem o imunitate mai slabă, poate ne cade părul, poate unghiile nu sunt cum trebuie, sau tonusul nostru nu este cel pe care ni-l dorim,” precizează dr. Catrinel Macovei.

În plus, oamenii trebuie să țină cont și de porții și să aibă grijă la aportul caloric zilnic. O persoană obișnuită trebuie să aibă un aport caloric de aproximativ 2.000 de calorii pe zi.