Care sunt fructele și legumele care conțin cele mai multe pesticide (Studiu)

Data actualizării: Data publicării:
fructe si legume pe o masa
Studiul arată și care sunt cele mai sănătoase alimente. Foto: Profimedia

Interesul pentru o alimentație sănătoasă e tot mai ridicat, în ultimii ani, dar nu întotdeauna ceea ce credem că e sănătos ne face și bine. Pericolul ascuns al pesticidelor crește, pe măsură ce crește cererea de fructe și legume, iar aspectul lor trebuie să fie cât mai frumos. Un studiu realizat recent ne arată care sunt fructele și legumele care rețin cele mai multe pesticide.

Andreea Brașovean, jurnalist Digi24: EWG, o organizatie non profit care analizează calitatea alimentelor și a mediului a realizat un top al alimentelor celor mai curate, dar și al celor care rețin pesticide.

Topul celor mai sănătoase alimente

În prima categorie se află avocado, pare a fi alimentul cel mai curat din această listă, și în plus este plin de grăsimi bune, necesare organismului nostru. Pe locul al doilea în top se află porumbul dulce, cel pe care îl găsim inclusiv la conservă, așa că nu vă zgârciți, îl puteți folosi cu generozitate în salate. Ananasul, folosit de multe ori în curele de slăbire este și un fruct curat, cel puțin asta reiese din analizele făcute.

Dacă vă place să gătiți cu ceapă sau să o folosiți în salate, nu vă temeți să o consumați, este un aliment curat, potrivit analizelor de laborator nu reține cantități mari de pesticide. În acest top se află și mazărea, în teste a fost folosită cea congelată, iar rezidurile de pesticide erau reduse.

Ghidul Cumpărătorului pentru Pesticide în Produse™ reprezintă analiza EWG a celor mai recente date de testare a fructelor și legumelor de la Departamentul Agriculturii și Administrația Alimentelor și Medicamentelor. Ghidul pentru 2024 include date din 47.510 de mostre din 46 de fructe și legume.

Fructe și legume care conțin cele mai multe pesticide

Cele mai mari cantități au fost găsite în căpșuni. Aceste fructe sunt și destul de greu de spălat, așa că mare grijă atunci când le consumați, asigurați-vă că le-ați curățat bine.

În această listă urmează și mâncarea preferată a lui Popeye Marinarul: spanacul. Asta nu înseamnă că nu mai consumăm spanac, dar ar fi bine să acord mai multă atenție când îl spălăm.

În acest top se află pe locul al treilea varza kale, tot mai populară și în România și foarte gustoasă.

Strugurii adună și ei pesticide, tocmai de aceea e indicat să îi spălăm foarte bine înainte să îi consumăm, sau unii ar spune că îi preferă îmbuteliați.

Reziduri mari de pesticide strâng și piersicile, cel puțin asta reiese din analizele făcute și de asemenea și perele.

Specialiștii spun că pentru a spăla bine fructele și legumele e bine să le punem într-un bol cu apă și bicarbonat de sodiu pentru câteva minute, mai ales în cazul produselor care nu provin din agricultura ecologică. 75% dintre fructele și legumele neecologice vândute în SUA sunt încă pline de substanțe chimice agricole potențial toxice, conform acestui ghid.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri