Sari la conținut

Primul caz de Ebola în Europa - un misionar spaniol. Cum au procedat autoritățile de la Madrid

Spaniolii s-au pregătit extrem de bine pentru un asemenea caz, relatează corespondentul Digi24 la Madrid, Ciprian Bălțoiu. S-a vorbit foarte mult de costumele speciale folosite de medicii care intră în contact cu bolnavii de Ebola. Aceste costume nu pot fi folosite mai mult de două ore, după care protocolul prevede că ele trebuie distruse.

Spaniolii s-au pregătit foarte temeinic pentru repatrierea preotului. Un cort special destinat izolării a fost instalat în avionul cu care a fost transportat. Apoi, în ambulanța cu care a fost transportat de la aeroport, a fost izolată cabina șoferului – și el îmbrăcat în costum complet. Persoanele care au intrat în contact cu pacientul sunt verificate în permanență.

În cursul dimineții de duminică, la Madrid a ajuns un avion din Laos, care a fost izolat pe o pistă și toți pasagerii au fost verificați, li s-a luat temperatura cu ajutorul unor scannere moderne, pentru că doi copii aflați la bord aveau febră. Până la urmă s-a infirmat orice suspiciune de Ebola în cazul celor doi copii, care nu aveau decât un episod de amigdalită acută.

Compania Iberia încă are zboruri către Africa și fiecare cursă are un protocol aparte. Înainte de a decola din Africa, fiecărui pasager i se controlează temperatura și trebuie să declare dacă a intrat în contact cu persoane suspectate de Ebola sau a fost în zone contaminate. De asemenea, pe parcursul zborului, echipajul trebuie să fie atent dacă vreunul dintre pasageri prezintă simptome specifice Ebola, în special febră. La aterizare, de asemenea, fiecărui pasager i se verifică temperatura.