Salvatorii de la Maternitatea Giulești. Cinci bebeluși au supraviețuit datorită eforturilor medicilor

Data publicării:
salvatori

După aproape două luni petrecute în secţia de terapie intensivă, mamele şi-au putut strânge din nou în braţe bebeluşii. Acum, la trei ani de la tragedie, medicii spun că micuţii s-au vindecat aproape complet.

Doctorul Dan Enescu se îndreaptă către sala de operaţie. Are programată o intervenţie chirurgicală de rutină. Dar o poate numi aşa doar datorită experienţei acumulate. Au fost încercări grele pe care nu şi le-a dorit să le trăiască, dar pe care a reuşit să le depăşească, aşa cum a fost şi incendiul de la Maternitatea Giuleşti. Opt dintre bebeluşii care au ajuns la spital cântăreau, împreună, doar câteva kilograme şi sosiseră direct din infernul din secţia de neonatologie. În ziua tragediei, medicul era în concediu. Când a văzut ce s-a întâmplat s-a urcat în primul avion.

„Un spital îşi arată cu adevărat valoarea în astfel de situaţii, cu ceva la nivelul capacităţilor lor maxime”, spune doctorul Dan Enescu, directorul Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu.

A stat non-stop în spital. Iar primele zile au fost marcate de durere şi de eşec. Doi bebeluşi au murit în primele 48 de ore din cauza arsurilor severe, iar un altul după 27 de zile. Ceilalţi cinci se aflau în stare gravă, cu arsuri pe 70 la sută din suprafaţa corpului. Nimeni, în întrega lume, nu se mai confruntase cu o asemenea tragedie.

Au improvizat, s-au bazat şi pe instinctul lor şi au reuşit.

„Arsurile copiilor au diferit de la copil la copil, între 30 și 70 la sută și multe dintre ele erau carbonizări. Și când spun asta mă refer la faptul că erau niște degete negre, negre, de amputat. Experiența, softul acela care mi s-a format pe creier mi-au spus că nu este cazul să le amputez. Și acestea, cam la două săptămâni, au devenit normale și nu a mai trebuit să le facem absolut nimic”, își amintește medicul Dan Enescu.

A fost o luptă cu timpul, dar şi o luptă cu sine. Presiunea era uriaşă. Din partea opiniei publice, pe de-o parte, şi din partea părinţilor, pe de alta. Un psiholog le-a fost tot timpul alături.

„Se discuta cu doctorii, se discuta cu asistentele, se discuta cu infirmierele, se discuta cu mamele. Fiecare dintre ei erau controlaţi într-un fel, aveau o anumită monitorizare şi eu puteam să ştiu la un moment dat că o asistentă nu mai face faţă, nu mai este potrivită pentru că plânge când vorbeşte cu ea, pentru că este foarte impresionată şi atunci cu blândeţe o scoteam de acolo și veneam cu altcineva în așa fel încât să nu se producă nicio daună”, mai povestește Dan Enescu.

Ajutaţi de medici competenţi, cei cinci bebeluşi au supravieţuit. Ultimul bebeluş a fost externat după 51 de zile petrecute în spital. Acum, după trei ani, medicii îi evaluează periodic, iar urmele arsurilor abia se mai văd.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...