Sedentarismul, aproape la fel de periculos ca fumatul

Data publicării:
scrumiera tigari - GettyImages - 8 oct 15-1

 

FOTO: Gulliver/ Getty Images

O singură oră de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea să elimine cea mai mare parte dintre aceste efecte negative, afirmă autorii aceluiaşi studiu, potrivit News.ro.

Stilul de viaţă sedentar a fost asociat cu un risc sporit de maladii cardiace, diabet şi cancer, în timp ce activităţile fizice - precum mersul pe jos în ritm alert - au capacitatea de a contracara riscul de deces prematur asociat cu statul la birou timp de opt ore (sau chiar mai mult) în fiecare zi.

Specialiştii au estimat că inactivitatea fizică produce peste 5 milioane de decese în fiecare an, aproape la fel de mult ca fumatul care, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ucide peste 6 milioane de oameni anual.

Prezentând detalii despre descoperirile lor, cu ocazia unei conferinţe organizate la Londra, o echipă internaţională de oameni de ştiinţă au avertizat asupra faptului că au fost făcute prea puţine progrese în ceea ce priveşte limitarea „pandemiei de inactivitate fizică”.

Ulf Ekelund, profesor la Şcoala norvegiană de ştiinţe ale sportului şi la Universitatea Cambridge, consideră că recomandările OMS - 150 de minute de exerciţii fizice de intensitate moderată pe săptămână - sunt probabil insuficiente. Un sfert din totalul adulţilor din lumea întreagă nu îndeplinesc recomandările OMS.

„Nu trebuie să faci sport sau să mergi la sală... însă trebuie să te mişti cel puţin o oră pe zi”, a spus Ulf Ekelund, dând ca exemplu, în ceea ce priveşte necesarul minim săptămânal de exerciţii fizice, mersul pe jos cu o viteză de 5,6 kilometri pe oră şi mersul pe bicicletă cu viteza de 16 kilometri pe oră.

Persoanele care stau aşezate la birou timp de opt ore pe zi dar sunt active în restul zilei prezintă un risc mai mic de deces prematur în comparaţie cu oamenii care petrec mai puţine ore aşezaţi la birou şi care sunt mai puţin activi în afara programului de lucru. Acest fapt sugerează că exerciţiile fizice sunt deosebit de importante pentru starea de sănătate, indiferent de numărul de ore petrecute la birou.

Cel mai mare risc de deces prematur îi vizează pe oamenii care petrec perioade lungi aşezaţi la birourile lor şi care nu fac exerciţii fizice în afara programului de muncă, afirmă autorii acestui studiu, publicat, miercuri, în revista The Lancet.

Într-o altă cercetare din acest set de patru studii, oamenii de ştiinţă au estimat că scăderile de productivitate şi facturile medicale generate de cinci boli majore asociate pe plan mondial cu lipsa activităţii fizice - maladii cardiace, accident vascular cerebral, diabet, cancer mamar şi cancer de colon - a costat economia mondială suma de 67,5 miliarde de dolari, în 2013.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
Digi FM
Mircea Geoană, huiduit în comuna în care e cetățean de onoare. Edilul localității, supărat: „Nu mi s-a mai...
Pro FM
Chipul Madonnei, tot mai transformat. Artista, protagonista unei inedite ședințe foto într-o mașină vintage
Film Now
Blake Lively, într-o salopetă mulată pe corp, asemănătoare costumului din Deadpool purtat de soțul ei. Arată...
Adevarul
A fost votat orașul ideal - lider mondial la calitatea vieții în 2024. București, salt spectaculos în...
Newsweek
Europa revine la serviciu militar obligatoriu. Nu se poate baza pe SUA pentru un război cu Rusia
Digi FM
Mircea Geoană, huiduit în comuna în care e cetățean de onoare. Edilul localității, supărat: „Nu mi s-a mai...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Cum a reușit un câine să incendieze locuința stăpânilor săi. Momentul a fost surprins de camerele de...
Film Now
Actrița din "Doi bărbați și jumătate", căsătorită cu un lord britanic, despre relațiile cu familia regală...
un pompier stinge flacarile care au cuprins o masina dupa accident
VIDEO. O mașină a luat foc după ce a lovit un stâlp de beton. La volan era un copil de 15 ani