Sari la conținut
News Alert

Sedentarismul, aproape la fel de periculos ca fumatul

 

FOTO: Gulliver/ Getty Images

O singură oră de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea să elimine cea mai mare parte dintre aceste efecte negative, afirmă autorii aceluiaşi studiu, potrivit News.ro.

Stilul de viaţă sedentar a fost asociat cu un risc sporit de maladii cardiace, diabet şi cancer, în timp ce activităţile fizice - precum mersul pe jos în ritm alert - au capacitatea de a contracara riscul de deces prematur asociat cu statul la birou timp de opt ore (sau chiar mai mult) în fiecare zi.

Specialiştii au estimat că inactivitatea fizică produce peste 5 milioane de decese în fiecare an, aproape la fel de mult ca fumatul care, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ucide peste 6 milioane de oameni anual.

Prezentând detalii despre descoperirile lor, cu ocazia unei conferinţe organizate la Londra, o echipă internaţională de oameni de ştiinţă au avertizat asupra faptului că au fost făcute prea puţine progrese în ceea ce priveşte limitarea „pandemiei de inactivitate fizică”.

Ulf Ekelund, profesor la Şcoala norvegiană de ştiinţe ale sportului şi la Universitatea Cambridge, consideră că recomandările OMS - 150 de minute de exerciţii fizice de intensitate moderată pe săptămână - sunt probabil insuficiente. Un sfert din totalul adulţilor din lumea întreagă nu îndeplinesc recomandările OMS.

„Nu trebuie să faci sport sau să mergi la sală... însă trebuie să te mişti cel puţin o oră pe zi”, a spus Ulf Ekelund, dând ca exemplu, în ceea ce priveşte necesarul minim săptămânal de exerciţii fizice, mersul pe jos cu o viteză de 5,6 kilometri pe oră şi mersul pe bicicletă cu viteza de 16 kilometri pe oră.

Persoanele care stau aşezate la birou timp de opt ore pe zi dar sunt active în restul zilei prezintă un risc mai mic de deces prematur în comparaţie cu oamenii care petrec mai puţine ore aşezaţi la birou şi care sunt mai puţin activi în afara programului de lucru. Acest fapt sugerează că exerciţiile fizice sunt deosebit de importante pentru starea de sănătate, indiferent de numărul de ore petrecute la birou.

Cel mai mare risc de deces prematur îi vizează pe oamenii care petrec perioade lungi aşezaţi la birourile lor şi care nu fac exerciţii fizice în afara programului de muncă, afirmă autorii acestui studiu, publicat, miercuri, în revista The Lancet.

Într-o altă cercetare din acest set de patru studii, oamenii de ştiinţă au estimat că scăderile de productivitate şi facturile medicale generate de cinci boli majore asociate pe plan mondial cu lipsa activităţii fizice - maladii cardiace, accident vascular cerebral, diabet, cancer mamar şi cancer de colon - a costat economia mondială suma de 67,5 miliarde de dolari, în 2013.