Sari la conținut

Sfatul medicului. Combinații alimentare de evitat

Deşi fructele sunt extrem de sănătoase, pentru a beneficia de toate calităţile lor, evitaţi să le mâncaţi în timpul mesei sau imediat după masă. Explicaţia? Atunci când le combinaţi cu alte alimente care se digeră într-o perioadă mai lungă de timp, ca de exemplu carnea sau cerealele, acestea vă vor îngreuna şi mai mult digestia. Cel mai bine este să mâncaţi fructe cu o jumătate de oră sau cu o oră înainte de masă. Pregătesc sistemul digestiv pentru următoarea masă, iar toate substanţele nutritive se vor absorbi mai bine. Dacă vreţi să le mâncaţi totuşi după masă, aşteptaţi mai întâi circa două ore, ca celelalte alimente să se digere.

Combinaţia de evitat numărul 2: proteine plus amidon. În cazul în care consumaţi carne cu cartofi sau cu o felie de pâine, sucurile digestive care sunt secretate pentru a digera fiecare dintre cele două alimente se vor anula reciproc.

Există totuşi un remediu: salata de legume. Având o mulţime de enzime, aceasta va uşura procesul de digestie.

Combinaţia numărul 3: Nu consumaţi lichide în timp ce mâncaţi. De ce? Imediat ce un lichid ajunge în stomac, va dilua toate enzimele care realizează digestia. Cel mai bine este să va hidrataţi înainte de masă cu 10 minute sau la o oră după masă.

Combinaţia de evitat numărul 4: Două surse concentrate de proteine. Acestea au nevoie de un timp îndelungat pentru a fi digerate. Dacă aveţi o masă bogată este recomandat să începeţi cu legumele şi să lăsaţi la urmă carnea. De ce? Legumele vor uşura munca sistemului digestiv atunci când carnea va ajunge în stomac.

Un alt sfat este să nu aşteptaţi niciodată mai mult de 10 minute între două feluri de mâncare. În caz contrar, stomacul va opri secreţia de sucuri digestive şi vor apărea tulburări în timpul metabolizării alimentelor.