Substanțele nocive din țigări accelerează procesul de ateroscleroză

Data publicării:
tigari-2

Fumatul nu va îmbolnăveşte doar plămânii, ci şi inima. Iar dacă nu faceţi nici mişcare şi dietă este una bazată pe multe grăsimi, atunci intraţi în grupa de risc a celor care pot dezvoltă boli coronariene.

„Pacienţii care suferă de diabet, pacienţii care au colesterol şi trigliceride mai mari, fumătorii şi obezii. Aceștia sunt oamenii care au factori de risc cardiovasculari. Cine asociază cel puţin 2 dintre aceşti 5 factori de risc au o şansă cu 20 % mai mare să facă un eveniment cardiac în următorii 5 ani”, a explicat Oren Iancovici, medic specialist cardiolog.

„Prima reacţie când se fumează se verifică foarte simplu, verificăm pulsul. Imediat când aprindem ţigară şi tragem primul fum, inima sare. Dacă în mod normal inima bate între 60 şi 80, inima începe să bată între 100 şi 120. E primul lucru prin care se vede că ţigară are un efect asupra inimii”, a subliniat el.

După terminarea ţigării, pulsul rămâne ridicat încă 5 minute.

„Substanţele nocive care există în ţigară accelerează procesul de ateroscleroză şi atunci cine fumează are un proces aterosclerotic, adică de depunere de colesterol pe vase mult mai rapid, se zice uneori că procesul e cu o viteză dublă decât la un om normal”, a mai spus medicul.

Vestea bună însă este că persoanele care fac mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi determina încetinirea acestui proces care duce la ateroscleroză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri