Sari la conținut

Ţigările cu arome şi aditivi speciali vor fi interzise

Punerea pe piaţă a ţigărilor cu arome şi aditivi speciali precum cafeina şi taurina va fi interzisă începând cu data de 20 mai.

Scopul acestei legi este promovarea reducerii consumului de tutun, mai ales în rândul tinerilor.

Vor fi reglementate ingredientele ce pot utilizate în produsele din tutun, dar şi nivelurile maxime ale emisiilor de gudron, nicotină şi monoxid de carbon. Se urmăreşte astfel „raportarea de către producători și importatori cu privire la ingredientele utilizate în procesul de fabricație, la emisiile produselor din tutun și la date privind volumul vânzărilor de produse din tutun în România, per tip și marcă”, conform proiectului de lege.

„Ministerul Sănătăţii va percepe producătorilor şi importatorilor de produse din tutun tarife proporţionale pentru primirea, stocarea, prelucrarea şi analizarea informaţiilor transmise”, se mai arată în comunicat.

Se va modifica şi etichetarea produselor din tutun. Etichetarea „va trebui să cuprindă un avertisment general (”Fumatul ucide”, pe 50% din faţa laterală), un mesaj de informare (“Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer”, pe 50% din faţa laterală)”.

Trabucurile şi ţigările de foi ambalate individual sunt exceptate de la aceste prevederi.

Legea de asemenea, îi va obliga pe comercianţi „să folosească un sistem de verificare a vârstei care, în momentul vânzării, arată dacă respectivul cumpărător respectă sau nu reglementările privind vârsta minimă de la care pot fi achiziţionate produse din tutun”.

Companiile din industria tutunului spun însă că nu ştiu ce formă va avea legea după ce va trece şi de votul parlamentului şi consideră că nu vor avea timp să îşi adapteze fabricile la noile reguli.  

CITIŢI ŞI:

Proiect: limite privind conţinutul ţigaretelor electronice şi noi reguli privind etichetarea acestora