Sari la conținut

Trei noi spitale regionale stau sub semnul întrebării. La Craiova şi la Iaşi nu s-au stabilit nici amplasamentele 

Premierul Dacian Cioloş anunţă că în curând va începe construcţia celor 3 spitale regionale.

Dacian Cioloş: „Guvernul actual s-a angajat să le considere prioritare, deci să pregătim lucrurile în aşa fel încât proiectele să poată să fie demarate până la sfârşitul mandatului acestui Guvern”.

Investiţia în cele trei spitale regionale din Cluj, Iaşi şi Craiova se ridică la 150 de milioane de euro, bani de la Bruxelles.

Unitatea medicală din oraşul Iaşi ar urma să deservească toate judeţele din Moldova: Iaşi, Vaslui, Suceava, Neamţ, Bacău, Botoşani, Galaţi şi Vrancea.

La spitalul regional de la Craiova vor putea apela pacienţii din Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi şi Gorj. Spitalul care va fi construit în apropiere de Cluj-Napoca va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Satu Mare.

Autorităţile din Cluj-Napoca au analizat în ultimii ani mai multe variante pentru a stabili unde va fi amplasat viitorul Spital Regional de Urgenţă. În cele din urmă, în 2012, au primit în două tranşe de la ministrul apărării un teren care se află în Floreşti, la circa 10 km de Cluj-Napoca.

Vakar Istvan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj: „În anii trecuţi, în bugetul judeţean noi am prins nişte bani pentru actualizarea eventuală a studiului de fezabilitate a acestui proiect, pentru că ştim că doi ani este valabil un astfel de SF”.

Ridicarea unui spital regional este vitală, spun medicii de la Spitalul de Urgenţă din Cluj-Napoca.

Monica Costin, directorul medical al Spitalului Judeţean Cluj: „Îl aşteptăm cred că de vreo 15 ani Noi suntem în sistem pavilionar, secţiile sunt la distanţă mare una de alta”.

La Iaşi, situaţia viitorului spitalul regional este incertă, pentru că nici măcar nu a fost găsit terenul unde va fi construit. Primăria a făcut o listă cu cinci spaţii, toate la ieşirea din oraş, pe care a trimis-o la Guvern de unde aşteaptă un răspuns.

Prima propunere pe lista autorităţilor este un teren de 12 hectare de la intarea în Iaşi. Astfel, ambulanţele care ar trebui să aducă pacienţi din toată regiunea ar evita ambuteiajele din oraş şi, totodată, ar fi suficient loc pentru construirea unui heliport.

Mihai Chirică, primarul interimar al Iaşiului: „Noi deja am făcut un studiu preliminar de teren să vedem care este starea acestui teren, dacă este OK, se poate construi, nu sunt probleme”.

Nici la Craiova nu a fost stabilit spaţiul unde va fi ridicat spitalul regional.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: „Specialiştii trebuie să spună unde trebuie să fie amplasat spitalul. Din punctul nostru de vedere suntem proprietarii a mai multor zeci de hectare în jurul aeroportului”.

Reprezentanţii Guvernului spun, însă, că problema terenurilor este rezolvată.

Vasile Dîncu, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale: „Am vorbit cu primarul Craiovei, de exemplu, pentru că este pe teritoriul primăriei şi la Iaşi. Ne-au spus că există această locaţie, că de fapt s-a ajuns la un consens local. Nu cred că asta e problema”.

Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova: „Nimeni nu ne-a contactat până acum. Absolut niciun fel de document nu avem de la Ministerul Sănătăţii sau de la Ministerul Dezvoltării, cine dezvoltă acest proiect”.

Comisarul european Corina Creţu spune că ţara noastra ar putea pierde banii europeni dacă proiectele nu sunt făcute la timp.

Corina Creţu, comisar european pentru Politică Regională: „Sunt foarte tristă să văd acum, în martie 2016, că nici măcar amplasamentele acestor trei spitale regionale nu au fost definitivate, iar fondurile europene pentru aceste spitale regionale aşteaptă încă la Bruxelles”.