Un medicament vital pentru gravide, de negăsit în farmacii

Data publicării:
medicament clexane

Alina Preoteasa, din Craiova, are 32 de ani și este la prima sarcină. Încă de la depistarea ei, medicul i-a recomandat medicamentul injectabil Clexane pentru că suferă de hemofilie. Până acum câteva săptămâni a găsit Clexane în farmacii. Acum însă tratamentul este de negăsit.

„Am încercat la toate farmaciile și același lucru mi s-a spus, că nu îl mai au de foarte mult timp, nu îl mai au pe stoc și nu îl vor mai primi și nu știu ce să facem”, spune Alina Preoteasa.

Fiolele pe care le mai are îi mai ajung doar pentru o săptămână. Iar Alina nu este singura gravidă în această situație. Sute de viitoare mame din Craiova au nevoie de medicamentul antigoagulant. Farmaciștii ridică din umeri atunci când vine vorba de Clexane.

„Motivul nici noi nu îl știm foarte bine. Am întrebat importatorii, distribuitorii și nu se face import suficient. Sunt foarte multe paciente care vin și întreabă și efectiv îi plimbăm de la o farmacie la alta”, explică Mona Călin, președinte al Colegiului Farmaciștilor Dolj.

Medicii spun că medicamentul este vital gravidelor. Neadministrarea sa pune în pericol viața viitoarei mame și a fătului. Există medicamente înlocuitoare, însă nu toți medicii le recomandă.

„Clexan este o problemă pentru că este singurul asupra căruia s-au făcut studii clinice și al cărui protocol spune clar că nu există nici un efect fetotoxic asupra copilului. Din această gamă există într-adevăr și alte molecule, dar studiile nu sunt foarte precise în acest sens”, explică doctorul ginecolog Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului Filantropia din Craiova.

Tratamentul cu medicamentul Clexane costă 360 de lei lunar și este singurul subvenționat sută la sută de Casa de Asigurări de Sănătate. Restul medicamentelor sunt subvenționate doar cu 50 la sută, iar costul unui tratament lunar este de aproximativ 180 de lei.

Într-un răspuns oferit Digi24 Craiova, Sanofi România, producătorul medicamentului Clexane susține că farmaciile au fost aprovizionate constant.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri