Sari la conținut

Se deschide Opera din Dubai

Opera din Dubai va fi inaugurată astăzi printr-un recital susţinut de celebrul tenor Placido Domingo şi de orchestra operei din Trieste. Clădirea, amplasată în centrul metropolei, aduce aminte de o navă tradiţională arabă şi poate găzdui 2000 de spectatori. Doar în primele 4 luni de la deschidere sunt programate aproape 50 de concerte.

După ce s-a impus ca centru al afacerilor din Orientul Mijlociu, emiratul Dubai încearcă prin realizarea acestei opere să își creeze și o imagine culturală deosebită și să aibă o scenă emblematică, relatează vineri AFP, potrivit Agerpres.

În afară de Placido Domingo, care va inaugura în 31 august prima stagiune a Operei din Dubai, programul cuprinde și Bărbierul "din Sevilla" de Rossini și musicalul "West Side Story". Emiratul găzduiește o largă paletă de manifestări culturale, cu concerte regulate ale unor muzicieni arabi și occidentali, un festival anual de film și salonul Art Dubai, consacrat artelor plastice. Îi lipsea însă un mare teatru liric, pe măsura ambițiilor sale mondiale.

Forma construcției se inspiră din tradiția comercială a orașului portuar, fiind asemănătoare unei ambarcațiuni de lemn, utilizate încă în transportul maritim regional. Sala de 2.000 de locuri își poate modifica configurația, putând fi folosită ca teatru, sală de concert sau spațiu pentru banchete și alte manifestări, conform site-ului internet al operei. Nu a fost dezvăluit costul acestui edificiu.

În ultimii ani, orașul-stat care face parte din federația Emiratelor Arabe Unite, s-a transformat rapid în centru de afaceri și divertisment în Golf, iar sectorul imobiliar a atras imense investiții străine. În afară de Burj Khalifa, turnul de 828 de metri, Dubai a realizat și alte construcții extravagante, cum ar fi insulele artificiale în formă de palmier sau cele care reproduc harta lumii. Orașul, care va găzdui Expoziția Universală în 2020, are 2,5 milioane de locuitori, în marea lor majoritate străini.

În 2015 Dubaiul a fost vizitat de peste 14 milioane de turiști, atrași de hotelurile sale de lux și de parcurile de distracții. Marele său aeroport, ajuns primul din lume în ceea ce privește numărul de pasageri internaționali, a contribuit și el la acest flux intens.

"Ceea ce le lipsea multora era un loc în care să vadă un mare spectacol muzical", a declarat pentru AFP Jasper Hope, directorul operei, fost membru al conducerii Royal Albert Hall din Londra.

Până în prezent s-a deschis o singură operă în Golf, în 2007 în Oman, unde se știe că sultanul Qabus apreciază muzica clasică.

Deocamdată Opera din Dubai nu intenționează să producă propriile spectacole, dar speră ca scena să "inspire" artiștii locali, adaugă Hope. "Există puține școli de muzică, de dans și teatru, dar noi vom încuraja activ" creația locală, afirmă el.

Arta operei rămâne un concept total străin culturii arabe. "Opera este o idee excelentă, dar, dacă se dorește ca ea să aibă succes, trebuie ca populația să fie formată să o înțeleagă", a spus Tala Badri, director al Centrului pentru arte muzicale, o instituție privată, citată de AFP.