Galerie Foto Artistul stradal JR a transformat intrarea în Gara Centrală din Milano într-o iluzie optică impresionantă

Data actualizării: Data publicării:
JR presents the work The Birth in Central Station
Instalația creată de artistul stradal JR (foto) reprezintă o întoarcere în timp la epoca de aur a călătoriilor cu trenul și poate fi văzută la Milano până pe 1 mai. Sursa foto: Profimedia Images

Artistul stradal francez JR a dezvăluit una dintre cele mai complexe lucrări de tip iluzie optică de până acum, transformând o piață din exteriorul Gării Centrale din Milano într-o expoziție temporară impresionantă, cu scopul de a schimba percepția oamenilor despre cel mai aglomerat nod de transport al orașului italian.

Intitulată La Nascita (Nașterea), piesa evocă un teren alpin accidentat cu imagini alb-negru stratificate. Parțial reflecție istorică, parțial experiment social, acesta își propune să transforme gara – cel mai aglomerat nod de transport al orașului și un punct fierbinte notoriu pentru furturile hoților de buzunare – într-un loc de întâlniri unde oamenii să socializeze, notează CNN.

Lucrarea „Nașterea” a artistului stradal JR din fața Gării Centrale din Milano. Sursa foto: Profimedia Images
Lucrarea „Nașterea” a artistului stradal JR din fața Gării Centrale din Milano. Sursa foto: Profimedia Images

„În spațiile cu probleme sociale, arta mea aduce oamenii împreună”, a spus JR pentru The Art Newspaper în timpul evenimentului de lansare a lucrării în Piazza Duca D’Aosta, o piață vastă la umbra fațadei de 50 de metri înălțime a gării. „Într-un loc ca acesta, o gamă largă de oameni vin să ia trenul. Când se găsesc în fața unei expoziții, vor avea dintr-o dată un alt tip de interacțiune.”

JR se gândea de ceva vreme la o instalație în piață. „Chiar înainte de Covid, mă gândeam să fac ceva aici, dar prima mea idee a fost să fac ceva pe jos, așa că cercetam de acolo de sus”, a spus el, arătând spre un hotel grandios cu vedere la piață. „Nu am găsit niciodată ideea potrivită și în cele din urmă am uitat de ea.”

Instalația – care este programată să coincidă cu Săptămâna Designului de la Milano și se desfășoară până pe 1 mai – este o reîntoarcere la epoca de aur a călătoriilor cu trenul în nordul Italiei. Cu decenii înainte ca dictatorul Benito Mussolini să inaugureze stația în anii 1930 ca monument al puterii și fascismului, regele Vittorio Emmanuele al III-lea și-a pus piatra de temelie simbolică în 1906, la scurt timp după finalizarea tunelului transalpin Simplon care leagă Italia și Franța și a transformat Milano într-un nod de transport.

Comandată de administratorii Gării Centrale, piesa evocă munții din care a fost excavat tunelul, cu imagini de hârtie lipite pe șipci verticale și distribuite pentru a forma o compoziție stratificată cu gara vizibilă în spate. Ca și în cazul instalațiilor anterioare ale lui JR la Palazzo Strozzi din Florența și Palazzo Farnese din Roma în 2021, artistul creează efectul unei tăieturi - de data aceasta un gol asemănător unui tunel – care trece prin marea clădire.

Cu toate acestea, în timp ce proiectele de la Florența și Roma au constat în imagini plate montate pe fronturile clădirilor, la Milano, JR a încercat să creeze un sentiment de profunzime.

„Este prima dată când fac așa ceva cu multe straturi”, a spus artistul. „Clădirea este destul de intimidantă, rareori lucrez la clădiri atât de mari”, a adăugat el. „Mi-a luat ceva timp să mă gândesc cu adevărat cum să trec prin acea stație.”

JR speră că instalația va arăta zona într-o lumină nouă.

„În timp ce expoziția este temporară, chiar și atunci când a dispărut, vizitatorii nu vor vedea niciodată (gara) în același mod”, a spus JR. „Schimbarea perspectivelor asupra lucrurilor este întotdeauna un mod de a privi lumea diferit și asta este ceea ce îmi propun să fac întotdeauna, indiferent de circumstanțe.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri