Sari la conținut
News Alert

„The Deep Sound of Maramureș”, un concert maramureșean atipic

Un concert inedit, care combină antropologia sunetului cu cultura maramureșeană, a luat lumea academică prin surprindere. „The Deep Sound of Maramureș” este un proiect academic atipic, interdisciplinar, care a luat forma unui concert și reprezintă o provocare pentru lumea muzicală.

The Deep Sounds of Maramures

Concertul va fi disponibil publicului larg începând cu 28 ianuarie, pe patru platforme diferite: youtube.com, Live.ly (musical.ly), Facebook Live și Snapchat Live Stories, simultan cu premiera de la Viseu de Sus. 

„Concertul, un concept nou, interdisciplinar, care combină multiple elemente, de la spectacolul audiovizual, la secvențe de film documentar, muzică electro experimentală şi o cercetare etno-antropologică despre cultura veche maramureşeană, include intervenții ale unor iluștri artiști etnologi, printre care ilustrul instrumentist Ștefan Andreica, din Vișeul de sus, și dansatorii Ansamblul Maramureșului”, condus de doctor Anuța Pop”, se arată în comunicatul organizatorilor evenimentului de la Vișeu de Sus. 

Autorul proiectului concept „The Deep Sound of Maramureș”este antropologul Petru I. Pap. 

„Proiectul experiment The Deep Sound of Maramures revalorifică structuri de sunete vechi maramureșene și le reașează într-o perspectivă socio-culturală nouă, printr-o abordare experimentală. Inițiativa vine într-un context în care cultura în general, și cultura românească în particular, trebuie să confirme și să reconfirme un rol major într-o cultură cu necesități permanente de revigorare. Proiectul propunere și un format cu totul inedit în ceea ce privește “livrarea” unui produs muzical, respectiv Live event-ul transmis online”, spune antropologul Petru Pap.

Antropologul Peter Gate, compozitor și muzician experimentalist, autor al unui proiect muzical unic, și-a asumat misiunea de a promova conceptul de cultură experimentală, o formulă bazată pe creativitate și valoare. Îl secundează Ștefan Andreica, instrumentist născut în Vișeu, un virtuoz al muzicii tradiționale curate, specialist în câteva instrumentele de suflat, de la taragot și fluier, până la flaut sau saxofon. Ștefan Andreica, faimos pentru valoarea autentică a muzicii sale, a fost aplaudat, de-a lungul timpului, în Ucraina, Franța sau Italia. Dincolo de sunetul tradițional, Ștefan Andreica este un artist cu o uriașă deschidere către muzică contemporană, adaugând un viguros filon etno celor mai sofisticate acorduri de jazz european sau experimentând cu succes cele mai pure secvețe ale muzicii de avangardă.

„Compozițiile incluse pe albumul The Deep Sound of Maramures amestecă diverse dispoziții audio, de la  ambiental, la dancefloor trance, cu un traseu premeditat al fiecarei piese, care crește în mod organic, pornind de la un sunet “găsit” în mediul său natural. Petru a înregistrat diverse sunete din natură, pe care le-a înglobat în fundația unei piese muzicale, refuzând insistent remixuri-urile specifice muzicii pop, unde printr-un sampling simplist pot fi construite piese ușor identificabile pentru urechea ascultătorului. Petru construiește strat peste strat, Sunetul Profund al Maramureșului, un proiect care-i permite zonei să își cânte propria muzică, printr-o abordare antropologică și etnografică”, a precizat profesorul Lee Blackstone de la Sociology State University New York. 

Antropologia sunetului, un proiect amplu de cercetare condus de Petru Pap, a fost lansat în urmă cu cinci ani și, între timp, a atras atenția lumii academice, atât celei românești, cât și celei internaționale.

 

Pe aceeași temă