Foto Care este cea mai bună brânză din lume, desemnată în anul 2024: „Este cu adevărat fantastică”

Data actualizării: Data publicării:
brânză Queijo de Ovelha Amanteigado
Foto: X/Gastrofolly @gastrofolly1

Queijo de Ovelha Amanteigado, care este o brânză moale de oaie, a fost desemnată vineri câștigătoarea anului 2024 la un concurs pentru cea mai bună brânză din lume. În cadrul evenimentului „World Cheese Awards”, care a fost cel mai mare de la înființarea sa în 1988, au fost aduse 4.786 de brânzeturi din 47 de țări. Acesta s-a desfășurat în orașul portughez Viseu, unde brânzeturile au fost examinate de 240 de experți adunați din întreaga lume, relatează CNN. 

Brânza, produsă de Quinta do Pomar, cu 10 angajați, din Soalheira, Portugalia, a obținut cel mai mare punctaj din 14 finaliști care au inclus nu mai puțin de cinci brânzeturi elvețiene, plus articole din Brazilia, Statele Unite, Norvegia, Italia, Germania și Spania.

Făcut cu cheag vegetarian creat din ciulini, câștigătorul de anul acesta este descris ca fiind o brânză lipicioasă, lucioasă, untoasă, cu o amărăciune ierboasă, care este de obicei servită după ce sunt tăiate marginile, cu lingura în centru.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„O brânză fantastică”

„Este destul de echilibrat, voluptuos”, a spus exportatorul portughez de brânză Manuel Maia, care a făcut parte din juriu. „Este o combinație cu adevărat sublimă de proteine ​​și grăsimi. Este cu adevărat o brânză fantastică.”

În urma unui spectacol susținut de toboșari locali, echipe de experți au fost repartizate la 104 mese din sala principală din arena Pavilhão Multiusos de Viseu, fiecare gustând aproximativ 40 de brânzeturi de toate formele, culorile, mărimile, vârstele și texturile.

Adunarea a mii de brânzeturi la temperatura camerei într-o încăpere produce inevitabil o aromă intensă. „Este foarte puternic”, așa a descris John Farrand, directorul general al The Guild of Fine Food, organizatorul concursului din Marea Britanie, atmosfera de la eveniment.

Pentru a permite micilor producători să aducă marfa lor, au fost înființate 20 de puncte de colectare în întreaga lume în țări precum India, Australia, Brazilia, Columbia și Ucraina. Unele brânzeturi călătoresc mai bine decât altele. În edițiile când evenimentul a avut loc în Spania în 2021 și în Norvegia în 2023 , au fost desemnate câștigătoare produse locale, însă, de obicei, localnicii nu câștigă.

„Dar aș dori să precizez că au fost mulți ani când o brânză din altă parte a câștigat”, a spus John Farrand. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cum s-a desfășurat evenimentul

Vineri, echipe de doi sau trei arbitri de la fiecare dintre mese au evaluat fiecare brânză în ceea ce privește aspectul, senzația, mirosul, gustul și textura. Fiecare echipă a selectat patru finaliști la categoriile bronz, argint, aur și super-aur - aceștia din urmă au fost înscriși în degustarea finală a brânzei pentru a decide câștigătorul din 2024.

De asemenea, se acordă premii pentru cele mai bune brânzeturi în funcție de țara de origine și de stilul de brânză.

Anul trecut, concursul a fost câștigat de Nidelven Blå, o brânză veche, cremoasă, albastră, semisolidă, din lapte de vacă, produsă de Gangstad Gårdsysteri din Norvegia. În 2022, un gruyère elvețian a luat premiul principal.

Deși există și alte competiții internaționale, World Cheese Awards pretinde a fi cea mai mare de acest gen, atrăgând înscrieri de la producători mari și mici din întreaga lume. Deși evenimentul are loc de obicei într-o altă țară europeană în fiecare an, Guild of Fine Food spune că speră să-l organizeze într-un loc mai îndepărtat la un moment dat.

„Este o sărbătoare a comunității mondiale de brânzeturi”, a spus Farron. „Orice premiu este important, mai ales pentru micii producători, deoarece lumea devine un loc din ce în ce mai dificil pentru a „plimba” o brânză.

„Este un punct de referință pe întreaga planetă, în 47 de țări. Și dacă ești un producător de brânză, într-o vale undeva, cu 12 capre, pentru a obține acel sigiliu de aprobare, acea palmă pe spate, este grozav. Și, desigur, îi va ajuta să-și vândă brânza și să rămână în afaceri”.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
Digi FM
Eminem a devenit bunic. Fiica sa, Hailie Jade, a născut un băiat. Numele ales pentru bebeluș, o surpriză...
Pro FM
Paul Rudd, emoționat ca un „puști de 15 ani” când Miley Cyrus i-a strigat de pe scenă că-l iubește
Film Now
Cei mai în vogă actori de la Hollywood, confirmați în rolurile celor patru membri The Beatles. O experiență...
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare...
Newsweek
Casa de Pensii schimbă ziua când bagă pensia pe card. Majoritatea pensionarilor nu iau 400 lei bonus
Digi FM
Kathleen Turner, actrița din „Giuvaierul Nilului”, de nerecunoscut. Vedeta în vârstă de 70 de ani se...
Digi World
Cum pot contribui smartphone-urile la detectarea timpurie a depresiei și anxietății
Digi Animal World
O pisică pierdută de cinci ani s-a întors la familia ei chiar de Ziua Mamei: „A fost un miracol”
Film Now
Brigitte Bardot, confesiuni la 90 de ani: „Am un temperament de foc, e greu să fiu doborâtă”. Cum arată o zi...
UTV
Romina Gingașu răspunde zvonurilor despre divorțul de Piero Ferrari. „Presiunea în cuplul nostru vine din...