Sari la conținut
News Alert

Andrei Pleșu, librar pentru o zi: „Trebuie să recuperăm profesiunea lecturii de carte scrisă, tipărită”

Miercuri seară, cititorii s-au înghesuit la Librăria Bizantină din București, pentru a cumpăra cărți de la Andrei Pleșu. Filosoful și eseistul a acceptat provocarea de a deveni librar pentru o zi.

Sunt încântat să fi acceptat invitația să vând cărți astă seară pentru că, sigur, e un simplu gest, n-o să mă dedic acestei profesiuni, dar fac gestul acesta în ideea că trebuie să recuperăm profesiunea lecturii de carte scrisă, tipărită”, spune Andrei Pleșu.

Chiar dacă are o relație veche și constantă cu cărțile, Andrei Pleșu recunoaște că nu este simplu să-i faci cuiva o recomandare de lectură.

Mă izbesc mereu de problema asta: "Spuneți-mi și mie ce să citesc!". Dacă nu te cunosc, nu știu ce să-ți recomand. Așa, să faci o listă abstractă care se potrivește la toată lumea, e riscant. Poți să-l smintești pe om!”, spune el.

Interesat de serviciul său de ocazie, Andrei Pleșu face portretul robot al librarului ideal.

Trebuie să fie un potențial cumpărător al cărților pe care le vinde și trebuie să vândă marfa ca un om avizat. Nouă ni se pare normal ca un măcelar să știe ce fel de carne are acolo. Pare că am uitat că și un librar trebuie să fie mai mult decât un simplu încasator de bani pentru marfa pe care o livrează”, spune Andrei Pleșu.