Ministrul Digitalizării: Legea „deepfake” intră la vot săptămâna viitoare. Creatorii riscă închisoarea, cei care distribuie, amenzi

Data actualizării: Data publicării:
Bogdan-Gruia Ivan la o sedinta
Legea „deepfake” va fi supusă la vot săptămâna viitoare, a anunţat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan. Foto: Inquam Photos / George Călin

Legea „deepfake” va fi supusă la vot săptămâna viitoare, a anunţat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan.

„Săptămâna viitoare o să fie supusă la vot această iniţiativă legislativă, care prevede următorul lucru: cei care creează astfel de conţinut, fără să scrie explicit pe cel puţin 15% din suprafaţa clipului video sau a fotografiei că este un clip video artificial generat de un soft de inteligenţă artificială generativă, riscă inclusiv închisoare până la doi ani (...). Cei care fac riscă - pe lângă amenzi - inclusiv închisoare. Cei care distribuie un astfel de conţinut, ştiind că este unul care nu reflectă realitatea, riscă să fie amendaţi cu sume între 600 de lei şi 90.000 de lei”, a spus Bogdan-Gruia Ivan, joi seară, la TVR Info.

În altă ordine de idei, el a punctat că a fost asumat atacul cibernetic la serverele Camerei Deputaţilor de câteva grupări de hackeri din afara ţării, doar una fiind cea care le-a şi realizat şi va răspunde în faţa legii.

„De acum patru zile a fost anulată şi revendicarea, au fost şterse şi toate acele fişiere cu informaţii, mare parte dintre ele publice, cu excepţia documentelor de identitate personală (...) cartea de identitate a premierului şi a liderului UDMR, în urma diligenţelor făcute de statul român”, a precizat Bogdan-Gruia Ivan.

El a mai spus că atacul hackerilor asupra serverelor de la Camera Deputaţilor a reuşit „dintr-o eroare umană” şi a menţionat că România are una dintre cele mai puternice sisteme de cibersecurity din Europa. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri