Casa Nenițescu | Povestea monumentului care a ars vineri după-amiază

Data actualizării: Data publicării:
casa nenitescu

O casă de patrimoniu din centrul Bucureştiului a fost distrusă în proporţie de 50 la sută de un incendiu care a izbucnit la mansarda clădirii. Vila Neniţescu are peste 100 de ani, a fost reşedinţa unor personalităţi care au scris istoria, dar în ultimii ani a fost abandonată. Autorităţile nu ştiu încă de la ce a izbucnit incendiul. 200 de elevi şi profesori de la Şcoala 19, aflată în apropiere, au fost evacuaţi.

Câteva minute şi flăcările au cuprins întreg acoperişul. Unul de lemn, care a făcut ca incendiul să se extindă rapid. Fumul gros putea fi văzut de la depărtare.

Şapte autospeciale ale pompierilor sosesc la faţa locului. Incendiul riscă să se extindă şi la alte locuinţe lipite de vila care arde. Pompierii intervin pe mai multe laturi.

O şcoală aflată la nici 20 de metri de vila care arde este evacuată. 200 de elevi şi porfesori erau în clădire în acel moment

După mai bine de o oră pompierii sting flăcările, nu şi incendiul.

Vila în flăcări a fost declarată obiect de patrimoniu în urmă cu 6 ani. A aparţinut savantului Costin Neniţescu, unul dintre cei mai importanţi chimişti.

O trupă de teatru se pregătea să intre în vilă să pună în scenă un spectacol atunci când a izbucnit incendiul.

Poliţiştii şi pompierii vor să afle acum cauzele izbucnirii incendiului.


 

Casa în stil neoromânesc a fost ridicată la începutul secolului trecut. Aici a locuit familia savantului Costin Neniţescu, unul dintre cei mai importanţi chimişti români. În 2013, proprietatea aparţinea unei firme spaniole, care a scos-o la vânzare.

„Noul proprietar şi-a dat seama că poate să facă o mare investiţie imobiliară demolând şi construind mult mai înalt şi pe tiparul cunoscut a lăsat casa goală cu acces liber şi tot felul de oameni au intrat şi au devastat,” spune Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Dar înainte să ajungă în proprietatea firmei cu pricina, casa a aparţinut urmaşilor familiei. Sanda Teodorini este nepoata savantului Neniţescu. Rămăsese singurul locatar şi spune nu putea întreţine o casă care în vremurile bune adăpostea două familii. Aşa că a vândut-o acum opt ani, dar nu fără regrete.

„Eram mulţi în casă. Părinţii mei, sora mea, unchiul meu la parter cu familia lui, dar încet încet am rămas singură. M-am născut acolo şi am stat 70 şi ceva de ani. Parcă tot acolo mă simt acasă,” povestește Sanda Teodorini, descendenta familiei Neniţescu.

În 2007, în casă mai erau încă mobilele şi decoraţiunile care făcuseră renumele locului. Ministerul Culturii clasează clădirea ca obiect de patrimoniu abia în 2010. Prea târziu însă, pentru că această clădire a fost vandalizată.

O bibliotecă faimoasă şi zeci de obiecte de artă alese de oameni care ştiau să le preţuiască au căzut pe mâna hoţilor.

Ei, lucrurile acestea s-au răspândit, s-au irosit, stau împachetate în dreapta, în stânga şi n-a rămas din ele decât o legendă. Nu putem decât să asistăm neputincioși la această ruină,” spune Georgeta Filitti, istoric.

Casa este pe lista clădirilor de patrimoniu, ceea ce înseamnă că nu poate fi demolată cu uşurinţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri