Sari la conținut

Colindul din patrimoniul UNESCO

La 52 de kilometri de Cluj-Napoca, în inima Munţilor Apuseni ai impresia că te întorci în timp. Prima zi de Crăciun este întâmpinată la Mărişel exact ca pe vremea bunicilor. Dimineaţa localnicii merg la biserică, apoi tineri îmbracaţi în straie populare pleacă la colindat pe uliţele satului şi invită la dans fetele necăsătorite.

Tradiţia spune că din grupul junilor trebuie să facă parte 10 burlaci care dansează ca să arate bucuria pentru naşterea Domnului.

Avem băieţi buni şi în următorii ani sper să fie 3-4 cete de juni. Sper să rămână tradiţia în viitor, e foarte frumoasă, să domnească peste ani”, spune un localnic.

Nici o casă nu scapă necolindată: obiceiul spune că fiecare gospodărie trebuie să răsune de colinde care vestesc Crăciunul. De pe margine, bunicii îşi admiră nepoţii care au învăţat de la cei mari să preţuiască trecutul.

Cămaşa e de 200 de ani. Poale, năframă, pieptar, aşa se poartă. Şi tare ne bucurăm, abia aşteptăm să apucăm Crăciunul şi să mergem de la o casă la alta.

Trebuie să păstreze tradiţia, să continuăm cu nepoţei”, spun colindătorii.

Faptul că tradiţia s-a transmis din generaţie în generaţie a fost recompensat. Anul trecut, Colindul Junilor de la Mărişel obiceiul a fost inclus în patrimoniul UNESCO.