„Conversații esențiale”. De ce nu intră actorul Florin Zamfirescu în politică

Data publicării:
13042013 zamfirescu

„În 1965-1966 am debutat la o emisiune televizată, Dialog la distanță. Țara era organizată în regiuni, iar regiunea Argeș a intrat și ea în competiție. Trupele regiunilor veneau la București, concurenții nu se vedeau între ei. Ion Besoiu era prezentator la echipa Argeș. Regiunea participa cu cel mai bun cor, cel mai bun cântăreț de muzică populară, ușoară, cele mai bune jocuri populare, cel mai bun recitator, etc. Cu un an înainte luasem medalia de aur pe țară ca recitator, cu Legenda Mănăstirii Argeșului. Odată cu mine a participat din partea Argeș și un student care a cântat la nai și se numea Gheorghe Zamfir și care a luat locul 3 pe concurs”, a povestit maestrul despre începuturile carierei sale.

Cel mai bun rol de compoziție din cariera mea a fost Ipingescu. Era Ceaușescu curat, analfabet, care stâlcea cuvintele. Mă mir că nu m-au arestat”, i-a spus actorul Iulianei Ciugulea. 

Crezul lui Florin Zamfirescu pare ușor de înțeles și totuși greu de realizat: „Important e să îți placă ceea ce faci. Nu mereu reușim să facem ceea ce ne place, deci trebuie să ai abilitatea de a face astfel încât să îți placă ceea ce faci, să te motivezi, să ajungă ca greutatea pe care o ai de depășit să o faci cu plăcere”.

Masteratul în actorie și cariera universitară

Florin Zamfirescu a vorbit cu mare emoție despre filmul „De ce trag clopotele, Mitică?” în regia lui Lucian Pintilie. „Pentru mine a fost masteratul în actorie, șase luni de filmări. Am văzut un regizor care lucra total diferit de fiecare actor, în funcție de temperamentul lui. Dacă răcnești, scoți ce e mai bun din el sau, din contră, îl blochezi pe actor. Pintilie știa să facă diferențele, avea o măiestrie fabuloasă. Am avut noroc că am jucat alături de marii actori ai țării în filme. Nu m-am gândit că voi face film sau că voi fi profesor. Cotescu s-a gândit, m-a luat de pe stradă, în 1974, și m-a dus să predau”.

Profesorul Zamfirescu nu iartă pe nimeni, când e vorba de școală. „Am fost șocat când Beligan, stimat ca un totem al teatrului românesc, m-a întrebat: Ce mai e pe la școala aia a ta? În tonul peiorativ. Eram și rector, l-am chemat să vadă. A zis că ar vrea, dar nu poate. Nu e bine să vorbim astfel despre școala asta, care ne e mamă sau tată tuturor actorilor”, spune Florin Zamfirescu.

În opinia sa, România are talente, e valoare națională talentul actorilor, dar „sunt prost organizați cei de care depindem. De ce sunt 10 școli de teatru în România? spuneau unii la un moment dat. S-a pus problema să vedem ce facem cu UNATC, că sunt prea multe școli. Sunt oameni aleși în funcții din patru în patru ani, habar nu au, le vine câte o idee. Celălalt, peste patru ani, are o ideea complet diferită”, argumentează maestrul.

Actorul a vorbit despre cei opt ani ca rector. „Îmi dau seama de marele meu necaz în cei opt ani de rectorat. Nu e ușor ca în primul mandat de rector să fii în conflict cu decanul de la Teatru și să ajungi să îl scoți din funcție, pe bună dreptate, iar în al doilea mandat să intri în conflict cu decanul de la Film. Am dat afară doi decani. Nu intru în amănunte. Asta te ține în loc, nu o spun ca scuză. La finalul mandatelor am fost aplaudat în Senat, am făcut o dare de seamă, am lăsat în urmă universitatea cu plusuri remarcabile”, subliniază Florin Zamfirescu.

Politica și teoriile conspiraționiste

Bine ar fi și industria română să facă pentru țară ce face arta. Socotim că băgând bani în film sunt bani pierduți. Mai mulți se pierd cu Bancorexul”, a spus actorul, alunecând încet către discuțiile despre politică. 

„Sindicatul actorilor nu se poate face nu din vina actorilor, ci pentru că nu se vrea. De ce avem mizerie pe stradă? Pentru că nu se vrea să fie curățenie. Într-o degringoladă faci ce vrei, iar degringolada convine cui trebuie să convină. Și celor care ne conduc din afară. Nu știu cât mai am de trăit, sper să nu apuc să văd distrugerea țării. Mă întreb oare, când ne ițeam să intrăm în UE, ce promisiuni am făcut? Se pare că s-au promis niște lucruri care nu ni s-au spus. Noi trebuia să intrăm în UE cu zestre și probabil că s-a promis ceva”, spune actorul, insinuând tema conspiraționistă.

Țara mea se va dizolva. Și serviciile secrete, care se înmulțesc, asistă la asta contra țării mele și contra lor. Ele nu sunt ca să-l păzească pe secretarul general al Partidului Comunist român. Ele trebuie să aibă cel mai mare patriotism”, a subliniat Florin Zamfirescu.

Am fost invitat înainte de alegeri să intru în politică, dar după cum se vede, sunt isteric, nu pot să țin un discurs coerent până la capăt. Am văzut tot felul de klingonieni care se apucau să facă politică, neavând habar. Trebuie să înțelegi lumea și relațiile umane și trebuie să fii conștient că riști viețile tuturor. Dacă intri în afaceri, riști banii tăi, dacă intri în politică....Nu au conștiința acestui lucru”, este convingerea lui Florin Zamfirescu. „Nu intru în politică pentru că sunt isteric și risc să scot pantoful, ca Hrușciov”, a adăugat el.

„Te uiți la cer, ai ce vedea”

Despre cariera ca director la Odeon: „Cariera mea de director adjunct s-a încheiat când Dabija, care era director general, m-a chemat și a zis: 99% dintre proiectele teatrului sunt ale tale. 99% din ele sunt foarte bune. De acum nu mai am nevoie de tine, îți dai demisia”.

„Nu am făcut niciun fel de renunțări, sacrificii, am căutat ca în fiecare direcție să găsesc partea frumoasă și am reușit. Peste tot găsești ceva frumos. Dacă te uiți la cer, ai mereu ce vedea. Viața e o apă care curge, te lași pe ea”, a încheiat Florin Zamfirescu.

Urmăriți interviul integral în materialul video atașat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri