Sari la conținut

Surâsul Mona Lisei, pictat peste portretul unei alte femei

Un savant francez a ajuns la concluzia că Leonardo Da Vinci a pictat celebrul portret al Mona Lisei, cunoscut şi ca Gioconda, peste un altul realizat iniţial. Expertul a analizat portretul timp de 10 ani cu un aparat special, care emite o lumină intensă asupra picturii.

Pascal Cotte, om de ştiinţă: Acum putem analiza ce este cu precizie în straturile de vopsea şi putem decoji, ca pe o ceapă, toate straturile de vopsea.

Omul de ştiinţă a reuşit să reconstituie chiar tabloul pe care Da Vinci l-ar fi pictat iniţial. Un portret care nu prea seamănă cu originalul. Femeia din tablou priveşte în lateral şi nu zâmbeşte, în timp ce Mona Lisa priveşte în faţă şi poartă zâmbetul care a făcut-o celebră.

Pascal Cotte, om de ştiinţă: Pus lângă portretul Mona Lisei de astăzi, pentru mine e clar că nu este aceeaşi femeie.

Istoricii de artă propun schimbarea numelui

Unii istorici vorbesc deja despre schimbarea denumirii tabloului expus în capitala Franţei. Reprezentanţii muzeului Luvru nu au comentat această posibilitate.

Andrew Graham-Dixon, istoric de artă: Probabil va fi ceva retincenţă din partea autorităţilor de la Luvru pentru a lua în considerare schimbarea numelui tabloului pentru că despre asta este vorba. La revedere, Mona Lisa! Ea este altcineva.

Pentru alţi specialişti, situaţia este foarte clară. Chiar dacă există un portret ascuns sub cel expus la Luvru, personajul este acelaşi: Mona Lisa.

Martin Kemp, profesor la Universitatea din Oxford: Ideea că există acest portret ascuns este de neconceput. Cred că nu este nicio îndoială că aceasta este Mona Lisa.

Istoricii nu au stabilit nici cine este femeia pictată de Leonardo Da Vinci între 1503 şi 1506. Unii spun că este Lisa Gherardini, soţia unui bogat comerciant din Florenţa, alţii susţin că este vorba despre alte femei celebre ale epocii, printre care Isabela de Aragon.