Sari la conținut

Ceasul, accesoriul preferat al românilor

„Suntem singura firmă de ceasuri din lume care nu foloseşte şurub. Nu există nici un şurub, carcasa este dintr-o singură bucată”, spune Iosif Harasemiuc, producător de ceasuri româneşti.

Pentru că vrem să dezvoltăm un produs de lux, am pornit de la premisa că vrem să folosim doar material premium. Lemnul este importat din Africa, din ţările exotice”, explică Ruben Perju, producător de ceasuri româneşti din lemn.

Fie că aleg calitatea, povestea din spatele unei mărci sau sunt interesaţi doar de utilitate şi cum arată, românii investesc în ceasuri.

Piaţa ceasurilor a crescut constant din 2010 până în prezent, cu peste un milion de euro anual şi a trecut de 20 de milioane de euro. În medie se vând între 300.000 şi 400.000 de ceasuri în România în fiecare an.

Iar cei mai buni cumpărători şi cunoscători sunt bărbaţii. „Coşul mediu pe care îl avem noi este între 100 şi 150 de euro. Vindem în proporţie de 60% - 70% ceasuri bărbăteşti”, spune Cătălin Florea, director al unui site de ceasuri.

Fascinaţia pentru ceasuri poate fi explicată şI prin faptul că acestea sunt printre puţinele accesorii care oferă prestanţă celor care le poartă.

Femeile îşi cumpără mai puţine ceasuri, dar pun mai mult accent pe brand.

Românii sunt vânători de oferte şi când vine vorba de ceasuri. „Vorbim de vânzări generate într-o singură zi, cât vindem într-o lună. Într-o zi ajungem să vindem şi de 100.000 de euro”, precizează Cătălin Florea, director al unui site de ceasuri.

Cele mai vândute sunt ceasurile care au curele metalice şi mecanisme elveţiene. Acestea sunt de altfel şi cele mai rezistente în timp, spun comercianţii. 

Pe aceeași temă