Condiţiile pentru a campa legal pe plaja de la Vadu

Data publicării:
vadu-1

Pe plaja de la Vadu nu există nicio amenajare turistică, niciun vânzător ambulant şi niciun vas de agrement nu perturbă peisajul sălbatic al unei plaje înguste şi lungi de peste 15 km.

Este o plajă care se adresează celor ce vor să fugă de aglomeraţia din staţiuni şi sunt dispuşi să renunţe la confort pentru a fi doar ei cu marea. Pentru că la Vadu nu sunt hoteluri, restaurante, baruri sau cluburi. Nu există nici măcar salvamar sau punct de prim ajutor, iar singurul loc în care se poate mânca e o cherhana, unde se serveşte - bineînţeles - doar peşte.

Cu toate că în sat nu se practică un turism organizat, la Vadu vin sute de turişti de zeci de ani. În weekend-urile de vară, mare parte dintre localnici au camerele gata pregătite pentru a-i caza. Tarifele pentru o noapte de cazare sunt cuprinse între 50 şi puţin peste 100 de lei, în funcţie de perioadă şi de tipul camerei. Nu există un loc de campare special-amenajat, însă, neoficial, se campează pe plajă. Mulţi dintre turişti nu ştiu că pentru a intra legal pe plajă, trebuie să ai un permis special şi să plăşti o taxă la Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, la Tulcea. Taxa este de 5 lei pe zi, 15 lei pe săptămână şi 30 lei pe an şi se poate achita şi prin ordin de plată la bancă, permisul fiind trimis apoi prin poştă.

Până în '89 nu prea se facea plajă decât de cei locali. Dupa '89 au început să vină turişti. La început mai mulţi, o perioadă mai puţini”, spune Ştefan Duţu, localnic din Vadu.

Nu exista atunci să vină din Maramureş, cum vin acum din toate părţile ţării. Vin cu rulote, vin cu de toate. Pentru asta vin, pentru linişte. Îşi iau mâncare, băutură de la restaurant, stau liniştiţi pe plajă. Şi plaja e mult mai mare, mult mai bună ca la Mamaia, spre exemplu. La Mamaia sunt trei metri de plajă, aici sunt 30 de metri de plajă”, spune Gică Tărlungeanu, localnic Vadu.

Luca Dehelean este din Arad şi, în fiecare an, străbate peste 800 de kilometri pentru a ajunge pe plaja sălbatică.

Am dori ca această plajă să rămână aşa. Turismul trebuie dezvoltat, consider că poate ar fi mai bine să se dezvolte şi să se investească în locurile deja clasice de turism şi deja cunoscute, şi ar trebui să ştim să ne păstrăm anumite zone naturale aşa cum sunt”, spune Luca Dehelean.

Plaja se află în Rezervaţia Biosfera Deltei Dunării.

„Biosfera, împreună cu noi, ne-am preocupat în a anunţa că aceste campări cu corturi, rulote, şi mai ştiu eu ce, sunt permise, dar nu pe plaja efectivă, adică la o distanţă de 100-150 de metri de unde se sparge valul”, spune Marian Gălbinaşu, Primar comuna Corbu.

Plaja Vadu rămâne totuşi o destinație necunoscută pentru românii care, în căutarea unei loc sălbatic, fără terase, vânzători ambulanți sau aglomerație, pleacă în vacanțe în afara țării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
Digi FM
De ce Monica Gabor nu a venit în România cu Irina Columbeanu, fiica ei. Sora ei, Ramona, a dat-o de gol...
Pro FM
Bebe Rexha, o nouă ieșire nervoasă, în timpul unui concert: „Nu te juca cu mine” Ce a scos-o din minți pe...
Film Now
Julia Roberts, fotografie inedită cu soțul ei, la aniversarea a 22 de ani de căsnicie. Fanii: „Dragostea...
Adevarul
Reacția Wizz Air, după ce zeci de români din Barcelona s-au trezit cu zborul spre casă anulat și nu au primit...
Newsweek
Berea fără alcool care te poate lăsa fără permis. Producătorul a retras-o imediat de la vânzare
Digi FM
Cât a fost darul la nunta lui Ianis Hagi. Iancu Guda, care a participat la eveniment, dezvăluiri neașteptate...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Johnny Depp are o nouă relație, la doi ani de la procesul intentat lui Amber Heard. Cine este femeia care l-a...
UTV
Anitta a atras toate privirile intr-un bikini cu steagul Romaniei. Artista a fost surprinsa pe un yacht in...