Sari la conținut

Film românesc dadaist apreciat la Hollywood, în cinematografele din Braşov

Billion Star Hotel prezintă mai multe poveşti interpretate de trei personaje diferite: un fustangiu, o victimă a abuzurilor sexuale şi un vagabond care are grijă de copiii sărmani.

„Este o idee de a scrie un scenariu in formă care să aparţină curentului „dada”. Şi acel curent spune că poţi scrie o poezie sau poţi scrie un roman dacă iei un ziar, decupezi nişte cuvinte, le pui intro pălărie şi apoi extragi la intâmplare si formezi o poezie. Şi după acest model am încercat si noi să facem scenariul”, spune Alecs Nastoiu, regizor.

Colajul de cuvinte şi idei a stat, de fapt, la baza filmului, spun producatorii. Pentru unul dintre ei a fost o provocare la care a răspuns fără să stea pe gânduri, deşi cinematografia era un domeniu nou pentru el.

„A fost o provocare pentru mine acest scenariu. Practic vorbim de o altă abordare, e un alt gen decât cele care s-au văzut pâna acum”, spune Ovidiu Vasu, producător.

„E un film care are foarte multe poveşti care îmbina foarte multe situaţii diferite. E un film complex şi cred că asta a atras în primul rând atenţia”, spune Theo Marton, actor, rol principal.

Neobişnuita peliculă, care îmbină drama, comedia şi muzica, i-a fermecat pe spectatorii din Braşov.

„Considerăm că trebuie sprijinit orice efort românesc de a face filme de calitate”, spune un un bărbat.

Sora mea a văzut de două ori filmul şi m-a luat, a zis: vii cu mine să vedem filmul că e foarte interesant”, adaugă o  femeie.

Pelicula Billion Star Hotel a câştigat, în ianuarie, premiul pentru cel mai bun film străin, la „US Hollywood International Film", din Los Angeles. Este primul film dadaist din istoria cinematografiei moderne.