Sari la conținut

PHOENIX reînvie. Nicu Covaci și noul solist al trupei îl invocă pe Țepeș

Nicu Covaci are o carieră excepțională de o jumătate de secol. Trupa Phoenix reprezintă un capitol unic în rockul românesc. Dar muzicianul și-a făcut un renume și din a agita spiritele. Noul album editat sub titulatura Phoenix merge pe aceeași linie. Se numește „Vino, Țepeș!” și are un aer mai degrabă războinic. Nicu Covaci stârnește controverse cu premeditare...

Noi ne-am învățat să exprimăm ceea ce credem. Eram ăia care făceau asta (face gestul cu degetul mijlociu – n.r.) și pe vremuri, facem asta și astăzi. Eu nu pot să exprim decât ceea ce simt. Toate piesele mele sunt sincere. Iar dacă, la ora asta, întorcându-mă în țara mea și văzând ce se întâmplă aici, fiind decepționat de sus până jos, în fiecare zi, nu pot să exprim decât ceea ce conține acest disc. Un material care să mă reprezinte, la ora asta. Simt nevoia de niște schimbări”, spune artistul.

Nicu Covaci vrea ca țara să se schimbe în bine, iar în atingerea acestui scop s-a folosit de marea noastră literatură. Eminescu, Coșbuc, Macedonski sunt alegerile pentru textele noului disc. Această opțiune pare riscantă, într-o Românie în care se pică Bac-ul masiv.

Nicu Covaci: „Nu mă aștept la mare succes, sincer să fiu. Pentru că manipularea generală, în Europa, este de a nu avea intelectuali, oameni de cultură. Avem nevoie de proști. Un intelectual, un om cultivat, ar putea să pună întrebări. (...) Ne-am folosit de marii noștri literați. Cu acest disc sper să reușesc două lucruri: să lansez tânăra formație Phoenix, care renaște, doi - ideea de a nu pleca capul niciodată. Nu l-am plecat sute și sute de ani. Noi am stat drepți. De ce nu putem sta drepți și astăzi?”

De-a lungul vremii, Phoenix a lansat numeroase piese cu tematică socială sau politică. Nicu Covaci spune că nu i-a trecut niciodată prin cap să lanseze rock comercial, nici măcar ca experiment. Altele îi sunt prioritățile.

„Menirea unui artist, în mod special a unui muzicant, este să dea. Arta muzicală este arta primordială. N-a văzut nimeni muzică, n-a pipăit nimeni muzică, n-a mirosit, n-a gustat muzică. Este un fenomen fizic: aerul vibrează și-ți vibrează și timpanele. Dacă eu reușesc să fac aerul să vibreze în așa fel încât tu să plângi sau să sari pe masă, să dansezi cazacioc, înseamnă că stăpânesc mijloacele de expresie. În momentul în care le stăpânești și ai o stare, automat poți s-o dai mai departe”, explică Nicu Covaci.

De-a lungul vremii, Nicu Covaci le-a transmis multe stări fanilor Phoenix. În ultimii ani, unii dintre ei i-au transmis muzicianului mesaje nu tocmai măgulitoare: au fost voci care l-au acuzat că și-a trădat țara, stabilindu-se în Spania, și că patriotismul său este unul pur declarativ.

Nicu Covaci: „M-au întrebat: "Băi, Covaci, ce cauți în Spania, vino acasă, că poți să vii acasă! Ăia sunt latini, ca și noi". "Stop! Ăia sunt latini, dar nu ca și voi!". "Cum, bă, Covaci, ce-au ei și n-avem noi?" (...) "De șira spinării ați auzit? La un cerșetor spaniol dacă-i arunc niște pesetas, îmi dă senzația că-mi face o favoare, să-i ia. Voi umblați în patru labe și-i pupați în fund pe toți! Nu vă e rușine?" (...) Și cel mai nasol lucru este c-au reușit să arunce un fel un virus al zâzaniei: fiecare pentru el. (...) Pe vremuri, se spunea "Să moară capra vecinului". Acum nu, să moară vecinul, să-i iau capra”.

Cu o asemenea atitudine, Nicu Covaci nu-și face prea mulți prieteni. Are, însă, câțiva tovarăși noi de drum, alături de care trupa Phoenix renaște, o dată în plus.

Costin Adam este noul solist al formației. Mulți s-ar gândi că lucrul cu liderul trupei, un personaj dificil și incomod, nu este tocmai simplu. Costin este de aceeași părere.

Costin Adam: „Poate fi numit și complicat. Dar la nivel muzical. La nivel complicat are experiență și are o viziune. (...) Doar ce-am terminat astăzi de înregistrat vocile pentru album și, la un moment dat, aveam senzația că rezolv niște ecuații matematice. Pur și simplu mi-a zguduit ideea despre a cânta cu vocea. M-a pus să fac singur niște coruri, niște voci adiționale. (...) Aș fi vrut să fiu, vreo 10 secunde, în spatele ochilor lui, să-mi dau seama cam ce gândește în momentul în care îmi exprimă ce trebuie să execut”.

Costin Adam cântă rock de aproape 20 de ani. Își amintește, amuzat, cea dintâi experiență în ipostaza de cantautor: „Mi-am compus prima piesă la 13 ani. O banalitate, încă o cânt. Și i-a plăcut lui Nicu, m-a auzit cântând-o, la un moment dat și i-a plăcut. Orientarea mea a fost un pic mai grea, mai dură: mi-a plăcut și îmi place metalul. Practic, așa m-am format: trecând prin influențe gen Metallica”, povestește Costin Adam.

Întâlnirea lui Costin cu Nicu s-a petrecut pe vremea când cel dintâi era organizator de concert.

Anul ce-a trecut, am organizat concertul de la Ploiești pentru o fundație care se ocupă de construirea viitorului spital de pediatrie. (...) Am încercat să-l execut cât pot eu de corect, am primit laude de la Nicu. (...) Ulterior, am avut o gașcă de motocicliști în Ploiești și l-am chemat la un soi de socializare. Acolo am luat chitara, niște beri, și-am cântat două-trei piese. Și mi-a spus: "Băi, tu ai voce, va trebui să ne-ntâlnim!" Oricum, albumul ăsta este exact ce mi-aș fi dorit să aud de la Phoenix. Eu îs fan... cât de vechi pot să fiu eu”, spune Costin.

Fanii Phoenix - mai vechi sau mai noi - vor avea parte de un prim concert cu noul album pe 16 octombrie, în București.