„Bătaie de joc”: Huiduieli și spectatori revoltați după ce Filarmonica de Stat Sibiu a anulat un concert cu sala plină

Data publicării:
filarmonica de stat sibiu
Conflictul dintre instrumentiști și conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu continuă. Sursa foto: captură video YouTube

Filarmonica de Stat Sibiu a anulat un concert joi seara, chiar la ora la care trebuia să înceapă, după ce spectatorii s-au așezat pe scaune. Anunțul că o parte din muzicieni sunt în grevă a stârnit revolta publicului care a huiduit orchestra, scrie Turnul Sfatului.

Joi seara, la ora 19:00, spectatorii care au umplut sala de concerte a Filarmonicii de Stat Sibiu așteptau deznodământul grevei anunțată de instrumentiștii din sindicat. Când muzicienii au apărut pe scenă, publicul a început să aplaude.

În liniștea care a acoperit mai apoi sala, concertmaestrul Cosmin Fidileş s-a îndreptat spre un reprezentant al Filarmonicii, conform sursei citate. După câteva secunde, de pe scenă s-a făcut anunțul că seara se încheie fără ca vreo notă muzicală să mai fie interpretată.

„Stimați spectatori, din cauza grevei în care se află o parte din colegii noștri din orchestră, concertul din această seară nu va putea avea loc”, au fost primele cuvinte care au stârnit revoltă printre spectatori.

„Unii dintre colegii noștri vor distribui flyere cu privire la modalitățile de rambursare a prețului biletelor. Regretăm această situație nefericită”, a mai fost transmis înspre sala care a reacționat cu huiduieli și nemulțumire.

În sala golită de spectatori, pe scenă au mai rămas doar sindicaliștii aflați în grevă.

„Este penibil ceea ce se întâmplă”

„Sunt venită din străinătate, sunt cetățean american. Am abonament și sunt profund indignată de ceea ce se întâmplă aici și că nu este rezolvată problema la alte niveluri. Să ne aducă și să ne scoată afară din sală este de-a dreptul jenant. Este penibil ceea ce se întâmplă. A patra oară? Eu, personal, nu voi reînnoi abonamentul. Nu am mai întâlnit așa ceva, nu din partea oamenilor culturii. Sunt convinsă că adevărul este undeva la mijloc, precum în toate situațiile cu greviști, dar cred că problema ar fi putut fi soluționată de către Consiliul Județean, de cine este în capacitatea de a rezolva așa ceva. În niciun caz nu se respectă spectatorii”, a declarat Liliana Oană, unul dintre spectatori, pentru Turnu Sfatului.

„Sau, măcar, să fim anunțați dinainte, să nu mai venim. Sunt abonat de 20 de ani la spectacolele Filarmonicii, așa ceva nu s-a mai întâmplat. Cine să rezolve? Consiliul Județean, Ministerul Culturii, că și așa Raluca Turcan este ministru! Să rezolve, dar nu distrugând un act cultural”, a spus un alt spectator.

Mulți oameni au declarat dezamăgiți că nu-și vor mai înnoi abonamentele dacă situația va continua.

„Suntem în special oameni în vârstă, mulți foști profesori, mulți oameni de cultură... cum să îți bați joc în felul acesta de ei? Problemele să și le rezolve în interiorul instituției: au mai făcut recent o grevă și au amânat concertul de la ora 21:00. Eu m-am dus și eram singur în rând: lumea începe să se sature și nu mai vine. Asta vor păți: rămân fără spectatori”, a mai precizat unul din oamenii care s-au aflat în sala de concerte joi.

În cursul zilei de joi, Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu a anunțat grevă de avertisment pentru intervalul orar 18:30 – 20:30. În aceeași zi, conducerea Filarmonicii a anunțat că „se așteaptă ca toți artiștii instrumentiști să își onoreze datoria față de spectatori” și a invitat „publicul meloman” la Sala Thalia, pentru spectacolul programat la ora 19:00.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri