Sari la conținut

Prin decizie a justiţiei, nu are voie să umble în picioarele goale

 

Foto: GettyImages

Mickaël Lechantre are 33 de ani şi este originar din Strasbourg. De 7 ani este adept al curentului "barefooting" - mai exact a renunţat să mai poarte încălţări şi merge în picioarele goale. Tânărul a depus o plângere în instanţă după ce i s-a refuzat accesul în Citadela din Besancon tocmai din cauză că era în picioarele goale. El susţine că îi este restricţionată libertatea individuală din cauza ţinutei vestimentare. Judecătorii francezi au dat însă dreptate administratorilor Citadelei. Şi au decis că, din motive de igienă, securitate şi civilizaţie, Mickaël Lechantre nu poate intra neîncălţat în interiorul monumentului inclus în patrimoniul UNESCO. În plus, va trebui să plătească şi o amendă de 2.500 de euro.

Judecătorii şi-au argumentat decizia spunând că trebuie prevenite accidentele şi rănile pe care bărbatul le-ar putea avea sau căpăta în zonele în care se fac lucrări de restaurare a Citadelei. De asemenea, trebuie evitată transmiterea unor maladii de la animale (cele din grădina zoologică aflată în interiorul monumentului).

În ceea ce-l priveşte, Mickaël Lechantre susţine că picioarele sale goale sunt mai curate şi mai aerisite decât ale semenilor săi care poartă încălţări. Tocmai de aceea se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului. „Vreau doar să fiu lăsat să-mi trăiesc viaţa. În numeroase culturi, să-ţi scoţi încălţările este un semn de respect”, spune el.

Citadela din Basancon este o fortificaţie militară în formă de stea. Întinsă pe 11 hectare, pe Muntele Saint-Etienne, construcţia sa a început în 1668. A fost terminată în 1711, după ce planurile au fost revizuite de cel mai important arhitect militar al vremii, Sébastien Le Prestre de Vauban. Cetatea Alba Carolina, de la Alba Iulia, este construită în acelaşi stil.