Sari la conținut

Rețeta săptămânii. Rapane cu legume țăranești

Acestea nu sunt ușor de preparat, aşa că vă propunem să ne însoţiţi într-o experienţă culinară în zona veche a Constanţei, acolo unde un bucătar ne dezvăluie secretele unei reţete care sigur vă va tenta: rapane cu legume ţărăneşti.

O să facem rapanele cât se poate de simplu. Ce se întâmplă... nu o să folosim nimic foarte greu să vă vină greu să le gătiți”, a spus Andrei Duşu, proprietarul unui restaurant. Pentru această reţetă avem nevoie de rapane, ulei de măsline, usturoi, vin alb, ardei, roșii, suc de roşii, busuioc, sare şi piper.

Cantități pentru o porție

rapane 450g

ulei de măsline 50g

căţei de usturoi 2

ardei 1

vin alb 75ml

sos de roşii 150ml

busuioc 6-7 frunze

sare

piper

Uleiul se pune într-o tigaie, iar când este încins se adaugă usturoiul tăiat mărunt. Aruncăm două firicele de ardei iute roșu, fulgi de ardei iute roșu doar puțin să-i dea puțină iuțeală, foarte puțin.

Mare grijă să nu se ardă usturoiul. Și adăugăm rapanele. Se condimentează apoi cu sare şi piper din belşug. Rapanele vor sta în jur de 5 - 7 minute pe foc, depinde de felul cum a fost curățată rapana.

Aşa cum v-am spus se scot, se fierb un pic și se freacă cu sare. La final se adaugă vin şi, după câteva minute, sosul de roşii. Dacă găsiţi roşii ţuguiate e foarte bine, dacă nu, puteţi să puneţi orice fel de roşii. Trebuie servite imediat. E foarte important ca rapanele să nu stea foarte mult fiindcă se întăresc. Garnisim frumos cu puțin busuioc. Vinul trebuie ales şi el cu grijă.