Serialul norvegian care a stârnit furia Rusiei

Data publicării:
ocupatia

Foto: captură Youtube

Serialul, al cărui scenariu are la bază ideea că Rusia ar prelua prin forță controlul resurselor petroliere ale Norvegiei, s-a bucurat de audiențe record odată cu lansarea pe canalul de televiziune TV2, în toamna anului trecut. Primul episod a fost urmărit de peste 600.000 de norvegieni, adică aproximativ 13% din populația Norvegiei.

Potrivit scenariului scris de Jo Nesbo, în urma unei catastrofe ecologice, Norvegia va renunța la producția de petrol și gaze și astfel se va declanșa o criză mondială. Apoi, cu binecuvântarea Uniunii Europene și după retragerea SUA din NATO, Rusia intervine în afacerile interne ale vecinului ei scandinav pentru a relansa producția de hidrocarburi.

„Este foarte regretabil că la a 70-a aniversarea a victoriei din Al Doilea Război Mondial, autorii unui serial, care par să fi uitat contribuția eroică a armatei sovietice la eliberarea nordului Norvegiei de sub ocupația nazistă, au decis în spiritul celei mai rele tradiții a Războiului Rece să sperie publicul norvegian cu o amenințare nefondată venită dinspre est”, a reacționat ambasadorul Rusiei la Oslo, Viaceslav Pavlovski, citat de Agerpres.

În replică, regizorul Erik Skjoldbjaerg reproșează rușilor că manifestă o „opoziție de principiu” și „comentează un serial pe care încă nu l-au văzut”. „Ne-am jucat cu o realitate geopolitică și am creat o Norvegie fictivă, o Rusie fictivă și un context internațional fictiv”, a mai spus regizorul norvegian, adăugând că filmul prezintă o „ocupație de catifea”, fără invazie militară.

Totuși, aceste explicații nu par să-i mulțumească pe ruși. „Deși autorii subliniază constant că este vorba despre o ficțiune, în film sunt arătate țări reale, iar Rusia, din nefericire, este în rolul agresorului”, a răspuns ambasadorul Pavlovski.

Regizorul Skjoldbjaerg susține că la acest film s-a început să se lucreze cu mult timp înaintea apariției problemelor din Ucraina, iar respectiva producție nu ar avea ca scop să facă vreo aluzie la conflictul evocat.

Țară membră a NATO, dar nu și a Uniunii Europene, Norvegia a avut în general relații bune cu Rusia, dar aceste raporturi s-au deteriorat odată cu declanșarea crizei din Ucraina. Guvernul de la Oslo s-a alăturat sancțiunilor europene împotriva Rusiei, decizie ce a determinat riposta Moscovei, care a inclus Norvegia pe lista țărilor vizate de embargoul agroalimentar.

Pe plan militar, s-a constatat o intensificare a prezenței forțelor navale rusești în apropierea coastelor norvegiene din zona Oceanului Arctic. „Nu estimăm că în prezent Rusia reprezintă o amenințare militară pentru Norvegia, dar vom continua să monitorizăm ce se întâmplă în vecinătatea noastră”, a declarat în luna aprilie șeful Statului Major al armatei norvegiene, Haakon Bruun-Hanssen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri