TURIST ACASĂ. Moscheea din Medgidia, veche de aproape 150 de ani

Data publicării:
moschee medgidia

Moscheea Medgid este a treia cea mai veche moschee din țară, după moscheele Esmahan din Mangalia și Carol din Constanța. Geamia a fost ridicată la jumătatea secolului al 19-lea, în cinstea sultanului Abdul Medgid. La 2 septembrie 1857, sultanul a emis un firman pentru construirea primei geamii din localitate. În perioada imediat următoare, între anii 1859-1865, s-a construit moscheea, care este, totodată, cea mai veche clădire din localitate.

Are aproape 150 de ani, dar moscheea s-a păstrat ca la început. Până în prezent, s-au schimbat doar geamurile și sistemul de încălzire. Obiectele care înfrumusețează moscheea sunt și ele vechi de peste un secol, la fel și covorul gigant care este adus din Turcia sau policandrele.

La geamia Abdul Medgid slujesc trei hoge, unul dintre ei fiind chiar din Turcia. Aici, musulmanii ascultă lecturi din Coran și învață să citească în limba arabă. Cei care doresc să cunoască tradițiile lor, dar și să vadă cum arată o moschee sunt la fel de bine primiți ca și etnicii. Moscheea este deschisă zilnic, între orele 09:30 și 21:30. Aici vor fi îndrumați de un ghid specializat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri