Turist în fosta oază de odihnă a lui Ceaușescu

Data publicării:
UZLINA

Loviţi de inundaţii şi constrânşi de comunişti să se mute din zona în care soţii Ceauşescu îşi ridicaseră o vilă de protocol, oamenii şi-au abandonat casele. După căderea comunismului, turismul a readus însă la viaţă satul, iar acum localitatea este gazda unuia dintre cele mai mari concursuri de pescuit din România.

Se plimba cu soţia prin parcul care există. În spate să știți că e o pădure specială cu o specie rară în România”, a spus Cornel Găină, proprietar. Aşa vorbesc acum localnicii despre vila de protocol în care soţii Ceauşescu obişnuiau să-şi petreacă vacanţele, în Uzlina. Este singura construcţie care a mai rămas în picioare din vechea localitate. Ca să facă loc domeniului de vacanţă, ţăranii au fost goniţi din case, clădirile distruse, iar obiectele de patrimoniu îngropate de lama buldozerelor.

În 1989, localitatea Uzlina mai figura pe hărți doar cu numele. Satul a căzut victima planului aberant de desființare a localităților mici al lui Ceaușescu. Opera distructivă a comuniştilor a fost finalizată de natură, după ce o viitură uriaşă a acoperit localitatea. Domnul Găină a venit în zonă după potop. El a fost cel care a adus electricitatea în sat.

„În 1994 am realizat și un cablu de alimentare cu energie electrică pe sub Dunăre. Ca o comparație dacă în 1994 am dat 55000 de dolari pe construcție, cablul pe sub Dunăre, cu proiect și toate avizele necesare a costat la 65000 de euro”, a spus Cornel Găină.

După 1995, turismul în zonă a luat amploare, iar satul Uzlina a început să "renască". Pe raza suprafeței pe care este amplasat complexul nu mai există decât o singură proprietate, dar toate loturile de teren s-au vândut și au fost construite pensiuni sau case de vacanţă”, a spus Cristian Velcu, managerul pensiunii.

La Uzlina, casele sunt construite în stil local: sunt acoperite cu stuf și vopsite în alb și albastru, culori specifice zonei. Liniştea locului este tulburată doar de concertul broaștelor sau de ţipetele pescărușilor. Şi nu în zadar, pentru că localitatea lipovenească este un rai al pescariloir. Aici se organizează, anual, Cupa la ştiucă, un concurs la care vin împătimiţi ai undiţelor din toată țara.

Pentru a ajunge la Uzlina, după ce treceţi de Tulcea mergeţi aproximativ 40 de km pe un drum paralel cu Braţul Sfântu Gheorghe, până în Murighiol. Din acest punct, singurul mijloc de transport este pe apă. De regulă, chiar proprietarii hotelurilor și pensiunilor din zonă se ocupă de acest lucru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri