Sari la conținut

VIDEO. Primul căţel din România care a zburat cu parapanta, angajat la Salvamont

Helios, primul câine din România care a zburat cu parapanta, a simţit de la bun început că stăpânul lui, şeful Salvamont Argeş, îi pregăteşte ceva.

Atunci când scot hamul portocaliu deja ştie că urmează ceva palpitant. M-a distrat că în timpul zborului a fost foarte atent din când în când la parapantă, se uita în sus era chestia aia colorată deasupra noastră”, a spus Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

Parapanta a fost lansată de la 1.400 de metri altitudine şi zborul a durat aproape 20 de minute. Parpantistul şi salvamontistul ne dau asigurări că Helios a fost tot timpul în deplină siguranţă. „Zborul cu Helios cred că a fost superliniştit pentru el, dar cred că stăpânul a avut emoţii duble, atât pentru el, că era prima oară că zboară, cât şi pentru Helios. Acesta a fost în deplină siguranţă, purtând un ham special”, a spus Sorin Sămăreanu, parapantist.

Este benefic pentru el să treacă prin cât mai multe experienţe, în aşa fel încât să nu-i fie teamă de nimic”, a spus Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

La doi ani, Helios are deja un CV impresionant pentru un câine de salvare. A făcut un curs în Franţa pentru găsirea alpiniştilor surprinşi de avalanşe, plus un alt antrenament în aer. A învăţat să stea cuminte în timp ce este ridicat sau coborât cu nacela, din elicopter.