Video Avertismentul ANM: Urmează două săptămâni de foc cu temperaturi peste 40 de grade. Vor fi și furtuni cu grindină și vânt puternic

Data actualizării: Data publicării:
Un nou val de caniculă în România. Temperaturile vor urca la 37 de grade la umbră și vor fi greu de suportat
Val de caniculă în România. Temperaturile vor fi greu de suportat. Foto: Profimedia Images

Meteorologii anunță vreme deosebit de caniculară în jumătatea sudică a țării, cu temperaturi maxime de până la 43 de grade. „Este posibil ca acest val de căldură peste Europa de sud și sud-est, zona în care ne aflăm și noi, să dureze cel puțin două săptămâni de aici înainte”, a spus la Digi24 Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie. În același timp, pentru centrul, vestul și nordul a țării ANM a emis o avertizare de cod portocaliu de furtuni, valabilă până vineri. 

„Jumătatea sudică a țării va fi astăzi caracterizată de o vreme deosebit de caniculară, luând în considerare temperaturile maxime la umbră care pot înregistra pe parcursul zilei 38 -40 de grade. Tot în aceleași zone, în parte de sud, înregistrăm temperaturi resimțite de peste 40 -42, chiar 43 de grade. Cu siguranță acestea pot urca luând în considerare persistența și intensificarea valului de căldură. (...)

 Valul de căldură va persista și se va putea intensifica și săptămâna viitoare. Prin durată și prin extindere, luând în considerare de cumulul de zile consecutive în care temperaturile maxime vor depăși 35 -38, iată posibil 40 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu minime care nu vor coborî 20 de grade celsius. Disconfortul va fi unul de lungă durată și în creștere continuă”, a spus directorul ANM, la Digi24. 

Meteorologii au emis un cod galben de căldură și disconfort termic ridicat. Joi (13 iulie), valul de căldură se va extinde și se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Azi, în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei valul de căldură și canicula se vor intensifica, pentru aceste zone fiind emis un cod portocaliu. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38...40 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod portocaliu de furtuni 

Un cod portocaliu de instabilitate atmosferică intră în vigoare azi la 15.00 și va fi valabil până vineri dimineață la ora 8.00.

„Trebuie să menționăm și fenomenele de instabilitate termică, pentru că de la ora 15:00 până mâine dimineață la 08:00 va fi în vigoare o avertizare meteorologică de Cod portocaliu pentru partea de centru, vest, nord a țării, acolo unde intensificările de vânt vor fi unele susținute cu rafale de 70-90km/h, izolat peste 100 de km/h, grindină și averse torențiale care în intervale scurte de timp pot cumula valori de 30-40 de l/mp”, a mai spus Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri