Video Ciclonul polar a ajuns în România. Vremea se schimbă radical, iar temperaturile scad până la minus 18-20 de grade

Data actualizării: Data publicării:
Ninsoare în București,
Vremea se răcește brusc și vin ninsorile FOTO: Inquam Photos / Stefan Constantin

Vremea se schimbă radical. Ciclonul polar, care a adus fenomene extreme în nordul Europei, a ajuns și în România. Va cuprinde toată țara la începutul săptămânii, aduce ger și ninsori în toate regiunile. Cele mai scăzute temperaturi sunt aşteptate marți și miercuri dimineața.

Astăzi, vremea se va răci semnificativ în nord-est, unde vor fi doar 2-3 grade, dar în rest va fi foarte cald. Maxima va atinge 16 grade în sud-estul extrem. În jumătatea de nord a Moldovei și la munte va ninge și se va depune strat de zăpadă, iar în restul țării va ploua. Pe alocuri, cantitățile de apă vor depăși 20 l/mp. Vântul va sufla cu 65 km/h în est și sud-est și va amplifica senzația de frig.

În București avem parte de încă o zi foarte caldă, cu temperaturi de 14 grade. Cerul va avea înnorări și temporar va ploua, iar vântul va avea intensificări.

La munte se face foarte frig ziua. Dimineața și noaptea va fi ger, va ninge pe arii extinse și se va depune strat de zăpadă. Pe alocuri, cantitățile de apă vor trece de 20 l/mp.

Alina Șerban, meteorolog ANM, a spus la Digi24 că în acest moment temperaturile sunt mult mai ridicate decât în mod normal pentru această perioadă, dar că vremea se va răci brusc. De altfel, pentru toată partea de est a țării a fost emis un cod galben de intensificări ale vântului, polei, ninsori moderate cantitativ și viscol.

„Va urma un episod de iarnă autentică ce poate deveni mai intens pentru jumătatea de est a teritoriului. O masă de aer rece va avansa treptat în zona țării noastre. Va aborda într-o primă fază zona Moldovei, unde temperaturile vor scădea semnificativ și se vor menține scăzute și în zilele următoare”, a spus meteorologul.

„Aceasta înseamnă că vom avea temperaturi maxime negative mâine și poimâine în zona Moldovei de la minus 8-9 grade până la cel mult 0 grade, iar precipitațiile se vor trasnforma rapid în ninsoare, cu depunere de strat de zăpadă de 10-15 centimetri”, a adăugat ea.

Masa de aer rece va cuprinde toată țara.

„Vom vorbi despre o vreme deosebit de rece, chiar geroasă, în noaptea de marți spre miercuri, cu temperaturi minime sub minus 10 grade, în nordul, centrul și estul teritoriului. Probabil că temperaturile vor ajunge la minus 18-20 de grade în depresiuni. Temperaturile maxime vor deveni negative la nivelul întregii țări, mâine în mod deosebit în Moldova, iar marți în aproape toate regiunile, ușor pozitive doar prin vest”, a explicat Șerban.

Vor fi precipitații în toată țara – astăzi sub formă de ploaie, dar care se vor transforma în ninsori. De asemenea, și vântul va avea intensificări.

„Treptat, mâine după amiază, mâine noapte, în mod deosebit, vom avea precipitații sub formă de ninsoare cam în toate regiunile. În zonele montane va continua să se depună strat de zăpadă peste cel deja existent”, a adăugat meteorologul.

Chiar dacă spre mijlocul săptămânii se va mai încălzi ușor, în weekend vremea se va răci din nou.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri