Camera Deputaţilor a suspendat şedinţa de luni, după ce un deputat a blocat tribuna sălii de plen

Data actualizării: Data publicării:
camera deputatilor
Deputatul neafiliat Andi Grosaru nu a mai vrut să plece de la microfonul la care deputaţii iau cuvântul în timpul dezbaterilor. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Daniel Suciu, cel care a prezidat şedinţa Camerei Deputaţilor, a fost nevoit să suspende plenul de luni, după ce deputatul neafiliat Andi Grosaru nu a mai vrut să plece de la microfonul la care deputaţii iau cuvântul în timpul dezbaterilor.

Social-democratul Daniel Suciu i-a cerut, în mai multe rânduri, lui Grosaru să meargă la locul său în bancă şi i-a transmis că „orice om are gradul lui de răbdare şi de toleranţă”, iar „dumneavoastră aţi încălcat orice regulă”. „Domnule Grosaru fac un ultim apel la dumneavoastră, înainte de a cere sancţionarea dumneavoastră în Biroul permanent cu tot ceea ce se cuvine de aici”, i-a mai spus Suciu. „Îmi pare foarte rău. Eu nu funcţionez cu şantaj. Suspend şedinţa. Ne revedem mâine”, a conchis deputatul PSD.

Deputatul neafiliat Andi Grosaru a cerut cuvântul pe procedură, iar preşedintele de şedinţă, deputatul PSD, Daniel Suciu i l-a acordat.

„Situaţia nu este rezolvată în ceea ce priveşte legalitatea şedinţelor Camerei Deputaţilor, datorită implicării acestei instituţii în alegerile locale. Aceste chestiuni au şi un impact financiar, nu se vor putea face decontările de către competitorii electorali care deja afişează pancarte, bannere”, a afirmat Andi Grosaru.

Când nu a mai vrut să părăsească tribuna plenului, Suciu i-a cerut să meargă la locul său şi a cerut să fie consemnat că îl cheamă la ordine pe deputatul neafiliat, aceasta fiind prima sancţiune pe care o poate face preşedintele de şedinţă.

„Domnule Grosaru, vă rog să mergeţi la locul dumneavoastră. Domnule Grosaru, mai spun o singură dată, ultima oară, vă rog să mergeţi la locul dumneavoastră. Vreau să consemneze stimata doamnă că îl chem la ordine pe domnul Grosaru. Este prima sancţiune pe care preşedintele de şedinţă poate să o facă. Dacă a doua oară vă invit frumos să mergeţi în locul dumneavoastră şi nu o faceţi, o să rog unul dintre chestori să vă însoţească drăgăstos la loc. Dacă şi aceste rugăminţi nu sunt îndeplinite, o să vă fac eu personal, preşedintele de şedintă, sesizare în biroul permanent şi o să cer sancţionarea dumneavoastră. Vă mulţumesc mult, domnule Grosaru. Vă rog luaţi loc”, i-a spus Suciu lui Grosaru.

Deputatul Andi Grosaru a continuat să comenteze de la tribuna plenului, moment în care Daniel Suciu a spus: „Am rugămintea la unul dintre chestorii Camerei Deputaţilor să îl invite pe domnul Grosaru la loc”.

„Eu conduc şedinţa, domnule Grosaru. Vă rog luaţi loc. Nu staţi cu fundul la sală, vă rog domnule Grosaru. Orice om are gradul lui de răbdare şi de toleranţă. Dumneavoastră aţi încălcat orice regulă. Vă mulţumesc. Doamna Prună îmi pare rău, se pare că nu vă pot da cuvântul până nu pleacă domnul Grosaru. Ce să fac dacă nu există niciun chestor în Camera Deputaţilor care să înlăture un om care ţine ostatică o sală de şedinţă. Vă rog, domnule Grosaru, părăsiţi microfonul. Rog liderii de grup să vină la prezidiu”, a precizat Daniel Suciu.

Deputatul PSD care a prezidat plenul de luni i-a mai spus lui Andi Grosaru că el nu funcţionează cu şantaj, drept pentru care va suspenda şedinţa şi va cere şi sancţionarea deputatului neafiliat în Biroul permanent al Camerei.

„Domnule Grosaru fac un ultim apel la dumneavoastră, înainte de a cere sancţionarea dumneavoastră în Biroul permanent cu tot ceea ce se cuvine de aici. Îmi pare foarte rău. Eu nu funcţionez cu şantaj. Suspend şedinţa. Ne revedem mâine”, a conchis Suciu.

Andi Grosaru nu este la prima abatere de acest fel într-un plen al Camerei Deputaţilor. Pe 20 septembrie 2023, grupul parlamentar al minorităţilor naţionale a sesizat Biroul permanent al Camerei pentru a lua măsurile disciplinare care se impun faţă de deputatul neafiliat Andi-Gabriel Grosaru, pe motiv că acesta a afirmat, în plenul din 5 septembrie 2023, că în acest grup parlamentar „avem nişte entităţi care nici măcar vertebrate nu sunt şi nici măcar nu reprezintă pe nimeni”.

Grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor a precizat, în sesizarea făcută către Biroul permanent, că Grosaru a afirmat următoarele: „Într-adevăr, în acest COM este vorba despre recomandări ale Consiliului. Este vorba despre încurajarea cercetării ştiinţifice, este vorba despre pescuit, este vorba despre vulnerabilităţile rechinilor, ţestoaselor. Dar nu ştiu să fi existat rechini sau ţestoase în Moldova sau în Rusia. De altfel, aceste animale sunt reprezentative în domeniul lor. Rechinii, ţestoasele sunt vertebrate, de altfel, ele reprezintă ceva. Ceea ce este important este că în fostul grup parlamentar al minorităţilor naţionale avem nişte entităţi care nici măcar vertebrate nu sunt şi nici măcar nu reprezintă pe nimeni”.

Astfel, pe 3 octombrie 2023, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor l-a sancţionat pe deputatul Andi-Gabriel Grosaru cu reducerea duratei luării de cuvânt la 10 secunde per intervenţie pe o perioadă de două luni, la şedinţele Camerei Deputaţilor, notează News.ro.

Deputatul neafiliat Andi-Gabriel Grosaru a contestat sacţiunea care i-a fost aplicată, prin decizia Comisiei juridice de a îi fi redusă durata luării de cuvânt la 10 secunde pe o intervenţie la microfonul tribunei plenului pentru o perioadă de două luni, însă Camera Deputaţilor a respins această contestaţie, pe 24 octombrie 2023.

Punctul de vedere al deputatului Andi Gabriel Grosaru

După publicarea materialului, deputatul a trimis redacției câteva precizări:

„Având în vedere articolul de presă prin care cotidianul dumneavoastră menționează că “am blocat microfonul” iar ședința Camerei Deputaților a fost întreruptă din cauza mea, înțeleg să vă comunic că ședința Camerei Deputaților s-a desfășurat în mod nelegal, ținând cont de faptul că:
1. Am fost exclus în mod nelegal începând cu luna octombrie 2021, din comisiile de specialitate a Camerei Deputaților pentru simplul fapt că am adresat întrebări la adresa unui proiect de lege care nu se afla pe ordinea de zi a comisiei și asupra căruia trebuia să exercit un vot și care nu a parcurs toate procedurile interne, astfel, comisia nefiind sesizată în mod legel și regulamentar;
2. Am fost exclus în luna iunie 2022 în mod nelegal din Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale de către un grup de deputați cu încălcarea Regulamentului Camerei Deputaților, în condițiile în care poziția pe care ocup a fost câștigată ca urmare a sufragiului universal, astfel acordul de voință a unui deputat sau a unui grup de deputați nu poate înfrânge voința electoratului, măsurile astfel luate făcând obiectul unei cauze în justiție;
3. Nu s-a dorit niciodată inițierea unui dialog pe marginea problemelor apărute de-a lungul timpului în Camera Deputaților respectiv în Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale
4. Am sesizat o serie de încălcări ale codului de conduită parlamentară de către o serie de deputați membri ai Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale care au fost respinse fără a fi motivate.
5. Am solicitat timp de 2 ani și jumătate să mi se pună la dispoziție documentele în care o serie de deputați membri ai Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale au luat decizii de interes în ceea ce privește minoritatea italiană, solicitările rămânând fără răspuns.
6. Am fost jignit și hărțuit continuu prin multiple măsuri parlamentare disciplinare pentru că mi-am solicitat drepturile încălcate, ultimul fiind cel privind dreptul la cuvânt și dreptul la opinie, dar și sancționat pentru abateri disciplinare inventate sau răstălmăcite și rupte din context.
7. Situația în care s-a ajuns este tocmai datorită ignorării încă din anul 2017 asupra pericolului generat de instituirea procesului electoral nedemocratic în care se regăsește România prin introducerea în legile electorale a Camerei Deputaților prin Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale, care nu are personalitate juridică și nu poate sta în judecată și care o dată cu excludere reprezentantului minorității italiene din acest Grup, acesta a fost desființat, integritatea acestuia rezultată în urma ultimului proces electoral fiind o obligație regulamentară.
8. Toate cele menționate în cadrul articolului de presă reprezintă doar frânturi de texte și de dialog, eu neavând posiblitatea să îmi spun punctul de vedere și care să rămână scris în stenograme, datorită tocmai a luării dreptului la cuvânt de către președintele de ședință, care este obligat să se asigure în primul rând de legalitatea desfășurării lucrărilor, care așa cum menționam, nu este dată începând cu data de 11.03.2024, data la care s-a constituit Biroul Electoral Central.

Pentru motivele de mai sus, vă supun atenției că actualmente România se regăsește într-un proces electoral nedemocratic cu riscuri majore de a fi fraudate iar minoritatea națională italiană este în mod injust hărțuită și discriminată.

Deputat Andi Gabriel Grosaru”

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Hailey Bieber a postat noi imagini cu burtica de gravida. Vezi ce pofte are vedeta in sarcina: “Nu ma...