34 de ani de teroare, violență și rachete, dar noi credem în continuare în pace

Data publicării:
David Saranga
David Saranga
Ambasadorul Statului Israel în România
David Saranga este ambasadorul Israelului în România. Anterior a ocupat funcția de consilier principal pentru afaceri externe al președintelui statului Israel, Reuven Rivlin și a fost șef al departamentului de legătură cu Parlamentul European la ambasada Israelului la Bruxelles.
Ambasador DAVID SARANGA (1)

În 2007, Hamas a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza printr-o lovitură de stat sângeroasă, aruncându-i pe oponenții politici palestinieni de pe clădiri înalte, în timp ce alții au fost supuși execuțiilor publice. În toți acești 14 ani, palestinienilor din Gaza le-au fost știrbite toate drepturile umane și democratice. Protestele față de economia păguboasă și întreruperile de electricitate cauzate de Hamas sunt întâmpinate cu bătăi, arestări arbitrare și tortură.

În loc să asigure bunăstarea cetățenilor din Fâșia Gaza, Hamas alege să-și folosească resursele pentru a-și spori capacitățile militare, pentru a oferi beneficii membrilor săi și pentru a-și atinge scopul de a șterge de pe hartă statul evreu. Luna aceasta, organizația teroristă marchează 34 de ani de la înființare.

Așa cum reiese înfiorător de clar din Carta sa, principalul obiectiv al Hamas este să distrugă Israelul ”prin jihad”. Din 2001, Hamas a lansat peste 27.000 de rachete și bombe împotriva civililor israelieni. Dintre acestea, 4.300 de rachete au fost lansate numai în luna mai a acestui an, iar multe dintre ele au căzut chiar în Fâșia Gaza. Hamas nu doar că atacă israelieni nevinovați în mod intenționat, ci, mai mult, rachetele lansate asupra Israelului provin din zone populate ale Fâșiei Gaza. Trăgând asupra civililor din locuri cu civili constituie o dublă crimă de război îngrozitoare. Dar Hamas acționează astfel cu un motiv precis: pentru a maximiza numărul de morți palestinieni și pentru a atrage condamnări nedrepte, precum și sentimente anti-israeliene la adresa statului evreu.

Poporul israelian și cel palestinian merită să trăiască în pace. Hamas se opune, însă, în mod categoric valorilor păcii și democrației. Angajamentul său este să distrugă viețile și viitorul ambelor popoare. Hamas este o organizație islamistă radicală teroristă, echivalentul palestinian al ISIS.

Oricine își dorește pacea trebuie să înțeleagă și să recunoască faptul că Hamas este o organizație teroristă. O organizație extremistă ce reprezintă o amenințare pentru Autoritatea Palestiniană, un pericol ce subminează eforturile pentru pace și caută să nimicească Israelul. Numeroase state au desemnat întreaga structură Hamas drept organizație teroristă. Marea Britanie și Australia sunt cele mai recente țări care au luat această decizie.

Nu putem să ne întoarcem privirea și să permitem ca Fâșia Gaza să rămână în mâinile teroriste ale Hamas. În schimb, trebuie să ne concentrăm eforturile asupra viziunii conturate de Ministrul Afacerilor Externe din Israel, Yair Lapid: ”o economie mai bună în schimbul securității”. Pentru a crea stabilitate și o viață prosperă atât pentru Fâșia Gaza, cât și pentru Israel trebuie să creștem investițiile internaționale în Gaza, să modernizăm infrastructura locală, să dezvoltăm proiecte economice și să întărim rolul Autorității Palestiniene.

Au trecut 34 de ani de la înființarea sa și 14 ani de când Hamas a preluat Gaza, rămânând principalul obstacol în atingerea păcii și a securității din regiune. Hamas este opusul păcii și al prosperității la care popoarele noastre aspiră.

Chiar și în mijlocul acestor violențe și conflicte dureroase din Orientul Mijlociu noi credem în pace. Credem că orice neînțelegere poate fi și trebuie rezolvată în mod pașnic. Acestea sunt valorile după care ne ghidăm pentru a crea o lume mai bună și mai sigură pentru copiii noștri și pentru noi toți.

Partenerii noștri