Editorial Cât Youtube încape între București și Timișoara?

Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
portret al deputatului pnl george tuta pe fond negru
George Tuță, deputat PNL

Săptămâna aceasta, am introdus în comisii câteva amendamente la legislația privind comunicațiile electronice de mare viteză. Pe scurt, am propus ca drumurile care vor fi date în folosință în perioada următoare să aibă internet de mare viteză încorporat. Este vorba în primă fază de drumurile naționale, drumurile expres, variantele ocolitoare și autostrăzi.

Dacă aveați senzația că deja exista așa ceva, e cazul să vă amintiți ultima călătorie mai lungă pe care ați făcut-o pe drumurile din România. Semnalul de voce este fluctuant, datele mobile apar și dispar, iar pe multe porțiuni aveți doar un 3G gras care gâfâie pentru a vă ține Waze-ul treaz.

Să luăm de exemplu un drum de la București la Timișoara. Cinci sute patruzeci de kilometri pe drumul cel mai rapid, cu trecere pe la Dedulești. O călătorie de vreo șapte ore fără pauze. Pe multe porțiuni e destul de greu să cauți ceva pe Google, să faci o rezervare sau să vezi programul obiectivelor turistice. Ați spune că e mai bine așa, se creează condiții pentru o mai bună concentrare la volan. Dar nu de fiecare dată călătorești singur.

Dacă ești și antreprenor, lucrurile sunt un pic mai complicate. E de-a dreptul complicat să faci o plată, să verifici stocuri sau să urmărești o comandă. Și de-a dreptul imposibil să accesezi vreun webcam de acasă. Bineînțeles, nici nu se pune problema de vreun Zoom la birou apărut pe neașteptate. De youtube pentru pasagerii din spate nici nu discutăm. Mai e mult până la Timișoara?

Pe autostrăzile (puține) fără benzinării, fără infrastructură SOS, devine complicat să cauți și vreun serviciu de tractare sau vreo vulcanizare, Doamne ferește.

Practic, de la București la Timișoara, pentru șapte ore ești suspendat de pe netul cu care erai obișnuit. Iar în 2021 acest lucru nu ar trebui să se întâmple.

Faceți un exercițiu simplu. Verificați care sunt cele mai utilizate 10 aplicații și site-uri pe care le accesați și reflectați câte ar funcționa bine în condiții de semnal 3G sau EDGE.

Încă de la începutul mandatului, am fost un promotor al ideii ca internetul de mare viteză nu este doar pentru statusuri de Facebook și edituri pe TikTok. Internetul trebuie să fie aproape un serviciu universal, ca apa, canalizarea și curentul electric. Internetul de mare viteză pe întreg teritoriul României este o condiție de bază pentru interconectarea intereselor comunității, pentru business și pentru dezvoltare.

Chiar dacă nu aveți treabă la Timișoara sau ați vizitat deja orașul de pe Bega, problema rămâne offline. Și ne vom preocupa ca soluția să fie online.
#HaiSaFacemTreaba

Partenerii noștri