Despre rolul „idiotului util” în politica din România

Data actualizării: Data publicării:
Cristi Berea
Cristi Berea
Senator USR
Cristi Berea este senator USR de Iași și cadru didactic asociat în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din Iasi.
Cristi-Berea_avatar_1636465990
Cristi Berea, senator USR

George Simion este idiotul util al infecției PNL-PSD. Înainte să se inflameze cineva, vreau să amintesc definiția care apare pe wikipedia pentru acest termen: „În jargon politic, idiotul util este un termen derogatoriu pentru o persoană percepută ca făcând propagandă pentru o cauză, fără a înțelege pe deplin scopul acesteia și care este folosită în mod cinic de către liderii cauzei”.

Cei din partidul rusofil AUR, în frunte cu George Simion, nu înțeleg nici pe departe faptul că acțiunile lor servesc perfect mult blamatului sistem împotriva căruia se poziționează.

Tot narativul lor este construit pe sintagma „suntem un partid antisistem”, dar toată activitatea AUR din parlament servește însăși acestuia. Și pentru a mă asigura că avem aceleași semnificații ale termenilor, când spun „sistem”, mă refer la toată încrengătura țesută de PNL-PSD în ultimii 30 de ani, cu nepotismele din instituții, cu scurgerile de fonduri sau cu sutele de agenții create doar pentru a oferi un loc de muncă unei amante sau unei mătuși (indiferent că PNL-PSD în trecut s-a numit PSDR, PDSR, CDR, PD, PD-L, ALDE, Pro România sau altfel).

Primele semne de întrebare mi le-am pus când AUR a votat în plenul Senatului împotriva proiectului depus tot de ei care introducea alegerea primarilor în două tururi.

Au spus atunci că a fost o încurcătură și că nu și-au dat seama ce au votat. Bineînțeles, votul a fost cot la cot cu PSD, UDMR și o parte din PNL, doar USR votând pe linie pentru.

A urmat votul împotrivă al celor de la AUR în comisia de Buget a Senatului pe inițiativa legislativă care combate evaziunea fiscală, care îmi aparține. Nu au motivat opțiunea lor, dar votul servește evazioniștilor și, în termen extins, sistemului clientelar PNL-PSD.

Norocul aici a fost că inițiativa a trecut tacit de Senat, dar din păcate acum stă blocată la Camera Deputaților, pentru că alianța de la putere nu poate spune cu toată gura că sunt pentru evaziune fiscală și nu vor să îi supere pe colegii lor care o practică, așa că preferă să conserve sistemul actual.

Reamintesc aici faptul că, după modificarea PSD promulgată de către Iohannis, cine este prins făcând evaziune fiscala scapă de orice acuzații dacă returnează banii furați.

Votul din Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților împotriva adoptării inițiativei de descurajare a plagiatului se adaugă listei de voturi pe care AUR, partidul controlat de George Simion, le dă în favoarea sistemului. Și aici AUR a votat cot la cot cu PSD-PNL și UDMR și, culmea, opțiunea lor corespunde perfect sistemului de doctori creați la lighean de către PNL-PSD în ultimii 30 de ani.

A urmat votul AUR împotriva proiectului de eliminare a pensiilor speciale ale aleșilor locali din Comisia de muncă a Senatului, cot la cot cu PSD și UDMR, PNL abținându-se (ceea ce înseamnă tot un vot împotrivă).

Ce motive au cei de la AUR să acorde pensii speciale primarilor? Consideră că muncesc prea mult sau e doar o alta înțelegere cu PSD-PNL? Cu siguranță mai sunt și alte voturi date de către AUR pro-sistem, dar vreau să mă opresc la ultima găselniță a lui George Simion de a ajuta sistemul PNL-PSD să instituie cenzura.

Agresarea fizică a Ministrului Energiei a servit alianței de guvernare un pretext perfect pentru a încerca interzicerea transparenței dezbaterilor din Parlament și reinstaurarea politicii ușilor închise împotriva căreia USR a luptat de la înființare.

Pentru a nu se înțelege greșit, precizez aici că nu există termeni suficienți pentru a condamna agresivitatea verbală sau fizică și că aceste fapte ar trebui sancționate mult mai drastic decât un banal avertisment.

George Simion ar spune orice ar vrea să audă electoratul său. L-a propus pe Călin Georgescu președinte de onoare al AUR, cunoscând orientările sale proruse, dar în același timp spune că este pro NATO. Se declara împotriva vaccinului, dar tot mai multe voci spun că este vaccinat inclusiv cu doza booster și niciodată nu a negat acest lucru. Spune că este împotrivă sistemului, dar votează în favoarea acestuia.

Toate episoadele de mai sus reprezintă doar într-o mică parte felul în care sistemul se folosește de George Simion ca să își atingă scopurile. Profitând de setea lui de senzațional, este manipulat ușor, neînțelegând ce se întâmplă, integrându-se perfect în definiția termenului de „idiot util”. Cealaltă explicație pentru acțiunile partidului rusofil AUR ar fi o înțelegere ascunsă cu cei care au creat sistemul PNL-PSD, cei care o susțin afirmând că Simion nu are cum să nu înțeleagă chiar nimic din ceea ce se întâmplă în jurul său.

De aici reiese și întrebarea firească: idiotul util sau ticălosul util? Voi ce credeți?

Partenerii noștri